«Iστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη»
Στα οφέλη της Ελλάδας από την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα μπορέσει να «ρίξει» συνδυασμένους πόρους έως και 100 δισ. ευρώ στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι η τελευταία πράξης πανδημίας και η πρώτη για την επόμενη, νέα μέρα στην Ελλάδα».
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα έκδοσης χρέους της ΕΕ για τα κράτη μέλη της Ένωσης, λέγοντας πως «η ΕΕ προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών μελών της. Πρωτοβουλία που στήριξα εξ αρχής μαζί με 8 ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η χώρα αναγνώρισε τη δική της ευθύνη καταθέτοντας από τις πρώτες το σχέδιό της.
Αυτό περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα κεφάλαια που αναμένεται να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Σε ορίζοντα 10ετίας αναμένεται να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη 7,5%.
«Είναι ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά, , πως «εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
«Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε» πρόσθεσε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Σχέδιο άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και φιλοδοξία
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «το πρόγραμμα ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι κτήμα τους. Είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή, ανθεκτική και ισχυρή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Στη συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «το σχέδιο κοστίζει 800 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές: είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ.. Είναι ένα σχέδιο είναι άνευ προηγουμένου σε μέγεθος και φιλοδοξία» σημείωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.
«Αναμορφώνουμε την ήπειρό μας για πολλές δεκαετίες μπροστά. Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας, κάνουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πραγματικότητα και οχυρώνουμε τις κοινωνίες μας για να είναι πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές», είπε.
Ακόμα, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε λόγο για «για εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις δύο ομάδες, την ευρωπαϊκή και την ελληνική», με αφορμή το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ξεχωριστά η κ. φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σημαντική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποίησε και η ίδια για να μεταβεί σήμερα στην Ελλάδα. Είπε, μάλιστα, πως είναι μια ιδέα που είχε μοιραστεί μαζί της ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Ιανουάριο.
Αναφερόμενη στην πορεία της ΕΕ για τη μετα-κορωνοϊού εποχή, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε πως «έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
Η βλάβη στο αεροσκάφος που καθυστέρησε την πρόεδρο της Κομισιόν
Τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε αιφνιδίως στο αεροσκάφος της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησε υποχρεωτική τη ματαίωση της πτήσης της από τη Μαδρίτη προς την Αθήνα.
Η κ. φον ντερ Λάιεν, λόγω του τεχνικού προβλήματος, έφατασε στη χώρα μας 10:15 ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 10:00. Μαζί με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, όπου έκαναν δηλώσεις υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν:
– Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.
– Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
– Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
– Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
– Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
– Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Στην εκδήλωση υπήρξε παρέμβαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και την Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Εντός τους έτους αναμένονται τα κονδύλια ύψους 7,5 δισ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει εντός του τρέχοντος έτους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε πάνω από 4% του ΑΕΠ, αντί για ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικώς.
Πρόκειται για την προκαταβολή της τάξης του 13% που αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια που θα εκταμιευθούν μέσα στον Αύγουστο. Θα ακολουθήσει πριν το τέλος του χρόνου η πρώτη δόση που αφορά επιδοτήσεις 1,7 δισ. και δάνεια 1,8 δισ. ευρώ.