Σε «αποδιοπομπαίο τράγο» έχουν μετατραπεί οι τράπεζες, στο απόηχο της υπαγωγής της Proton στο ΤΧΣ και των σεναρίων για μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα. Και σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές φοβούμενοι ότι έρχονται δυσκολότερες ημέρες για τον κλάδο αποεπενδύονται από τις συγκεκριμένες μετοχές.
Από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες φεύγουν από τον καθημερινό κύκλο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου θεωρώντας πως πλέον το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με το δέλεαρ που προσφέρει το κυνήγι της αντίδρασης, δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει σύντομα αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών μετοχών. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι άνθρωποι της αγοράς, την ώρα μάλιστα που η υπόγεια σπέκουλα για τα επίπεδα που μπορούν να δουν τα τραπεζικά χαρτιά δίνει και παίρνει.
Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν -μια και η σπέκουλα είναι μόνιμο φαινόμενο εδώ και μήνες- βρίσκεται στο γεγονός πως όντως οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, τόσο ευρύτερα όσο και χρηματιστηριακά, διότι, πολύ απλά, είναι έτοιμες να χτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα το ενδεχόμενο υψηλότερο «κούρεμα» στα ομόλογα θα επιφέρει σημαντικές ζημιές για τα ιδρύματα, εξανεμίζοντας μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων.
Κύκλοι που μας μεταφέρουν τη στάση που τηρούν οι brokers στα dealing rooms του Λονδίνου λένε πως ακόμα και οι πλέον «extreme» traders σταδιακά παίρνουν αποστάσεις – και φυσικά ένα έμπειρο μάτι μπορεί εύκολα να διακρίνει τη στάση τους αυτή.
Μυστήριο η στάση των «σορτάκηδων»
Προφανώς, η παλαιά χρηματιστηριακή παροιμία που λέει πως «ο εχθρός του φτηνού είναι το φτηνότερο» εξακολουθεί να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι όποιες αναλαμπές σβήνουν όλο και συντομότερα σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων συνεχίζουν να ρευστοποιούν σε κάθε ευκαιρία τραπεζικά και όχι μόνο χαρτιά, μια και έχουν λάβει σαφείς εντολές να αποχωρήσουν από το ελληνικό ταμπλό για λόγους που δεν χρήζουν περαιτέρω αναφοράς και ανάλυσης.
Μυστήριο δε εξακολουθεί να καλύπτει τη στάση των «σορτάκηδων», που ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα δεν δείχνουν και τόσο μεγάλη διάθεση να καταγράψουν τα κέρδη τους, πλην μικρών εξαιρέσεων, και αυτή η παράμετρος παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της μεγάλης εικόνας του Χ.Α. Ενώ, όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη, το short selling στο παρασκήνιο καλά κρατεί, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί εντοπισμού του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.