0,35 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι ζημιές της Quest Energy στον «βασιλιά των επικοινωνιών». H «ζαριά» με τα Apple
Μια κινέζικη παροιμία λέει πως «αν κάποιος πέσει μια φορά και καταφέρει να σταθεί όρθιος, τότε η Τύχη του χαμογελά πάντα». Ο Θεόδωρος Φέσσας, τον οποίο η αγορά στο παρελθόν αποκαλούσε ως «βασιλιά των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής», έχει ρίξει πολλές «ζαριές» στην καριέρα του: άλλες πετυχημένες και άλλες όχι.
Το άνοιγμά του στην αγορά της ενέργειας μέσω της Quest Energy, αλλά και η εξαγορά της Rainbow, της εταιρείας που έφερε για πρώτη φορά το δημοφιλές αμερικανικό brand της Apple στην Ελλάδα αποτελούν δύο από τις πιο πρόσφατες «ζαριές» του επιχειρηματία. Και παρόλο που περίμενε να φέρει άμεσα «εξάρες», με ισχυρούς «αντιπάλους» του την οικονομική κρίση, την διστακτικότητα των τραπεζών να αιμοδοτήσουν με νέα κεφάλαια τα projects και την γραφειοκρατία που ορθώνει εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια, η… παρτίδα του παιχνιδιού απαιτεί στρατηγικές κινήσεις για να μη χαθεί.
Η Quest Ενεργειακή, η οποία μόλις τον περασμένο Μάρτιο έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 7,5 MW στην Θήβα, μια επένδυση από την οποία αναμένει ετήσια έσοδα της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ, έχει στα… σκαριά την δημιουργία άλλων οκτώ αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 173,7 MW, σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό… διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ή σε φάση έγκρισης των σχετικών αδειών.
Οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιβάρυναν τα αποτελέσματα του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2011 με ζημίες προ φόρων 0,35 εκατ. ευρώ από την Quest Energy ενώ τα δάνειά του αυξήθηκαν στα 30,7 εκατ. ευρώ από 17,2 εκατ. ευρώ το 2010 λόγω της άντλησης 11,1 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Quest Solar για την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού στη Θήβα.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο, Quest Συμμετοχών ακούγεται πως έχει αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και πιέζει με κάθε τρόπο για να εγκριθούν οι νέες χρηματοδοτήσεις, αξιοποιώντας ακόμη και τις ισχυρές πολιτικές του γνωριμίες. Ο ίδιος ωστόσο, είναι αισιόδοξος τόσο για την έκβασή τους, όσο και για το ότι η θυγατρική στον κλάδο της ενέργειας θα παρουσιάσει θετικά EBITDA από το 2012 και μετά.
Η «συμμαχία» του με τον όμιλο Δαυίδ- Λεβέντη πριν από μια τριετία, με την εταιρεία Trush Investment Holdings- συμφερόντων Γιώργου Δαυίδ- να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Quest Ενεργειακή με 45%, μπορεί να συνέβαλε στην ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων ώστε να επενδύσουν 200 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ ως το τέλος του 2011, όμως, όσο κάποια projects μένουν μόνο στα χαρτιά, οι απώλειες ενισχύονται.
Εφόσον παρόλ’ αυτά εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η κατασκευή αιολικού πάρκου στο Δίστομο, κόστους 35 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος προβλέπεται η έκδοση αδειών ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Εύβοια, επένδυση, όπου ο Φέσσας συνεργάζεται με την γαλλική EDF EN Greece.
Το…μήλο της Apple
Τα τελευταία χρόνια που ο Θεόδωρος Φέσσας είχε ρίξει μεγάλο βάρος στην ενέργεια, ο κλάδος της πληροφορικής λειτουργούσε στον… αυτόματο πιλότο. Μεσολάβησε μια τετραετία, χωρίς νέες επενδύσεις της Info- Quest μέχρι που ο επιχειρηματίας «προσγειώθηκε» απότομα στην πραγματικότητα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και… επέστρεψε εκεί από όπου δεν έφυγε ποτέ: τις τεχνολογίες.
Η εξαγορά της Rainbow στις αρχές του 2009 ήταν μια κίνηση που ήλθε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και συζητήσεις και η αγορά χαιρέτησε με ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Η θυγατρική της Quest Συμμετοχών, iSquare σήμερα διανέμει τα προϊόντα της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, αν και ο ανταγωνισμός που δέχεται από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες επίσης διακινούν τα iphones και τα ipads είναι μεγάλος. Ωστόσο οι αυξημένες πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 αφήνουν «παράθυρα» αισιοδοξίας πως θα συμβάλλουν περαιτέρω στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου τα επόμενα έτη.
Παρόλ’ αυτά ο Θεόδωρος Φέσσας παραμένει συγκρατημένος και θέλει να προχωρήσει με προσεκτικές κινήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης των καταστημάτων Apple, τα οποία με μόνη εξαίρεση το πρώτο Apple Premium Reseller Store στο Κολωνάκι, τα υπόλοιπα αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchising. Ο στόχος που είχε τεθεί μέχρι και το τέλος του 2010 ήταν για το άνοιγμα 8-10 καταστημάτων ως το 2013, ένα σχέδιο που προχωρά παρόλ’ αυτά με βραδείς ρυθμούς εξαιτίας της κατάστασης στην αγορά. Μερικοί από τους επόμενους σταθμούς θα είναι και εκτός του Λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.
Ισχυρό όπλο στα χέρια του Φέσσα αποτελεί η ικανοποίηση των στελεχών της μητρικής εταιρείας, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την χώρα μας και έδωσαν εντολή να ενισχυθούν οι προωθητικές ενέργειες για την αύξηση της εμπορικής ζήτησης των προϊόντων της Apple, γεγονός που προοιωνίζει πως ίσως η μεταξύ τους συμφωνία επεκταθεί πέρα από το 2013, οπότε και λήγει η ισχύς της.
Αντέχει
Στα δύσκολα ο Θεόδωρος Φέσσας έχει δοκιμαστεί πολλές φορές. Κατάφερε να σταθεί όρθιος πριν από μια τετραετία, όταν η αγορά βοούσε πως η Info- Quest θα ακολουθούσε, εξαιτίας των υπέρογκων δανειακών της υποχρεώσεων που υπερέβαιναν τα 300 εκατ. ευρώ και τα μεγέθη της βρίσκονταν στο… κόκκινο, την «ρότα» που χάραξαν άλλες κραταιές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, που είχαν μεσουρανήσει στις «χρυσές» εποχές του Χρηματιστηρίου και οδηγήθηκαν στην οικονομική κατάρρευση.
Κόντρα σε όσους εξύφαιναν disaster stories, εκείνος βρήκε την λύση να δώσει «ανάσα» στα ταμεία του ομίλου του και να κάνει «reset» στις… μηχανές του, πουλώντας το «αγαπημένο του τέκνο», την Q- Telecom στην TIM Hellas (μετέπειτα Wind) έναντι 330 εκατ. ευρώ.
Ήταν η ίδια περίοδος που πήρε την απόφαση να στρέψει το βλέμμα του και σε άλλους επενδυτικούς τομείς, όπως η «πράσινη» ανάπτυξη και οι ταχυμεταφορές και ας υποστήριζε λίγα χρόνια νωρίτερα πως «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πληροφορική και την τεχνολογία, δύο τομείς που γνωρίζουμε και από την… καλή και από την ανάποδη. Δεν θα επεκταθούμε σε άλλους χώρους που δεν ξέρουμε τόσο καλά και πιθανόν στο μέλλον να μας… τιμωρήσουν».
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ
Κέρδη 2,24 εκατ. ευρώ από την «ναυαρχίδα» ACS Courrier
Πριν από μερικά χρόνια ο Θεόδωρος Φέσσας είχε παραδεχτεί δημοσίως πως αρκετοί από τους συνεταίρους του στο παρελθόν αποδείχτηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Ένας από αυτούς ήταν και ο άνθρωπος με τον οποίο ξεκίνησαν μαζί την ACS Courrier και εν μία νυκτί την εγκατέλειψε μαζί με προσωπικό και εξοπλισμό.
Ο Φέσσας ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Μετά το πρώτο σοκ, κατάφερε μέσα από επενδύσεις και στρατηγικές κινήσεις να καταστήσει την εταιρεία ταχυμεταφορών ηγέτη της ελληνικής αγοράς και μία από τις «ναυαρχίδες» του ομίλου του, καθώς ελέγχει το 25% σε μερίδια αγοράς και το μέγεθός της αποτιμάται κοντά στα 310 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 350 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, ενώ στόχος του επιχειρηματία είναι και νέα επενδυτικά ανοίγματα μετά το 2013. Το ισχυρό της «όπλο» εκτός από τα κέρδη της, ύψους 2, 24 εκατ. ευρώ είναι ότι δεν έχει καμία δανειακή επιβάρυνση.
Μία από τις «άτυχες» στιγμές στην ιστορία της ήταν όταν το 2008 αποφασίστηκε η πώληση της θυγατρικής ACS Albania, αφού αποδείχτηκε ζημιογόνος για τον όμιλο της Info- Quest και θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα η φυγή της από την αγορά της γείτονος. Δεν ήταν όμως, η μόνη «ατυχία» για τον Θεόδωρο Φέσσα, αφού πολλές φορές, όπως έχει παραδεχτεί, έχει κάνει λανθασμένες επιλογές, με εξαγορές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Η αγορά ακόμη δεν έχει ξεχάσει την συμμετοχή της Info- Quest στην κυπριακών συμφερόντων AremisSoft που εμφανιζόταν ως κολοσσός του λογισμικού, αλλά αποδείχτηκε ότι πραγματοποιούσε εικονικές πωλήσεις και εμφάνιζε εικονικά κέρδη, ούτε και το «τρελό» ράλι της μετοχής της ουσιαστικά ανύπαρκτης Ergodata, η οποία εξαγοράστηκε στο τέλος από την Info- Quest και απορροφήθηκε αργότερα πλήρως. Από τότε, επειδή το «πάθημα» έγινε μάθημα, ο Θεόδωρος Φέσσας διερευνά ενδελεχώς καθετί που παρουσιάζεται ως ευκαιρία.
ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Από το μόντελινγκ στα… στέκια της επιχειρηματικής ελίτ
Τον Θεόδωρο Φέσσα, εκτός από τη φήμη του ισχυρού επιχειρηματία με τις υψηλές γνωριμίες, τον ακολουθεί κι εκείνη του γοητευτικού άντρα. Δεν είναι τυχαίο πως στα νεανικά του χρόνια πόζαρε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα περιοδικά ως μοντέλο για λογαριασμό αλυσίδας ανδρικής ένδυσης.
Ήταν τότε που ο χαμηλών τόνων μηχανολόγος- ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με το master στη θερμοδυναμική από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπίρμιγχαμ δεν είχε εξελιχθεί ακόμη σε έναν μπον βιβέρ, που συχνάζει όπου και η επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της χώρας, απολαμβάνοντας να κάνει σκι σε χειμερινά θέρετρα του εξωτερικού και κρουαζιέρες στα νησιά του Ιονίου το καλοκαίρι, παρέα με καλούς του φίλους, όπως η οικογένεια Στασινόπουλου και ο Χάρης Δαυίδ.
Εξαιτίας των διασυνδέσεών του με πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας, πολλές φορές το όνομά του έχει έρθει στο προσκήνιο ως ένα από εκείνα που «προωθούνται» για τα μεγάλα έργα του Δημοσίου, όπως έγινε πρόσφατα με τα ΕΛΤΑ. Ο Φέσσας φιγούραρε ανάμεσα σε άλλα ηχηρά ονόματα του εξωτερικού για την εξαγορά ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΤΑ, αν και ο ίδιος ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτό το ενδιαφέρον.
Ως αντιπρόεδρος στον ΣΕΒ, οι παρεμβάσεις του από το βήμα του Συνδέσμου είναι συχνές και καίριες ειδικά όσον αφορά στα θέματα που αφορούν στις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της χώρας, αλλά με ταυτόχρονη διευκόλυνση των επενδυτών, παλιών και νέων. Όπως ακούγεται στην αγορά, ο Θεόδωρος Φέσσας βρέθηκε πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή επί της διακυβέρνησής του.
Οι ανταγωνιστές του ισχυρίζονται πως μέχρι το 2004 οι επιδόσεις της Info- Quest ήταν χαμηλές, αλλά μετά το 2005 ενισχύθηκαν σημαντικά, λαμβάνοντας υψηλά μερίδια από την «πίτα» των έργων πληροφορικής του Γ’ ΚΠΣ.
Ειδικά η Κοινωνία της Πληροφορίας «τροφοδότησε» με πολλά έργα τόσο τον όμιλο, όσο και την θυγατρική Unisystems, η οποία έχει πληγεί από τη μείωση της κατανάλωσης και την μείωση των δαπανών από μεγάλους πελάτες της, όπως τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλλά και από την «ανομβρία» νέων δημοσίων έργων. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 32,4 εκατ. ευρώ από 39,8 εκατ. το 2010.
Τα μεγάλα projects της Unisystems έχει υπό την επίβλεψή της, η σύζυγος του Θεόδωρου Φέσσα, Έφη Κουτσουρέλη, η οποία είναι το Νο 2 του ομίλου και η οποία σε όλη την επιχειρηματική διαδρομή του, υπήρξε ένας από τους «στυλοβάτες» της ανάπτυξης. Η ίδια αποφεύγει τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.