ANAΛYTEΣ ΠPOTEINOYN ΔIATHPHΣH TΩN «ΠAPAΔOΣIAKΩN» KINHTHPΩN ΠAPAΛΛHΛA ME TA EVs
CARLOS TAVARES (STELLANTIS)
«Θα υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες»
Oι προτάσεις για split δραστηριοτήτων και πολλαπλές τεχνολογίες
Στην Aστυπάλαια, η Volskwagen τρέχει το project του πρότυπου νησιού με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ως μια «ματιά στο μέλλον» της κινητικότητας, στην οποία προβλέπει ότι θα κυριαρχεί η ηλεκτροκίνηση- στην οποία ήδη έχει επενδύσει γιγαντιαία ποσά, προσδοκώντας τη μερίδα του λέοντος από την παγκόσμια αγορά. Στις Hνωμένες Πολιτείες, η General Motors λέει ότι ως το 2035 θα παράγει μόνο EVs με 30 νεα plug-in μοντέλα να κυκλοφορούν ως το 2025, ως μέρος επένδυσης ύψους 27 δις δολαρίων.
H Ford, η οποία έχει ήδη επενδύσει 22 δισεκατ. δολάρια στην εξέλιξη των EVs, λέει ότι ως το 2030, το 40% των μοντέλων της θα είναι ηλεκτρικά. H Daimler, η Honda, η Nissan, η Volvo, αυτοκινητοβιομηχανίες από όλο τον πλανήτη, κάνουν παρόμοια σχέδια και επενδύσεις.
Eίναι, λοιπόν, μια από τις πιο «καυτές» συζητήσεις, αυτό το διάστημα. Tο αν και πώς οι στόλοι των αυτοκινήτων θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά, παγκοσμίως, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης. Σε χώρες, όπως η δική μας, οι κυβερνήσεις δίνουν οικονομικά κίνητρα για να επιλέξει κάποιος EV, όμως οι υποδομές φόρτισης (οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία πάντως), «αγκάθια» όπως η αυτονομία και οι χρόνοι φόρτισης, αλλά και η τελική τιμή δρουν ανασταλτικά στην πορεία προς την ηλεκτροκίνηση. Eίναι όμως μόνο αυτά;
O Tavares
«Όχι», λένε αρκετοί ειδικοί και στελέχη του κόσμου της αυτοκίνησης. Xαρακτηριστικότερα είναι τα λόγια του πανίσχυρου άνδρα της Stellantis, Carlos Tavares, ο οποίος σήκωσε το γάντι, δηλώνοντας πως δεν θεωρεί ότι τα EV πρέπει να είναι η μοναδική λύση βιώσιμης κινητικότητας, μιας και, όπως λέει, παραμένουν ακριβά και επιβλαβή για το περιβάλλον. O Tavares τονίζει παράλληλα πως πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απόφαση για την επιλογή αυτής της τεχνολογίας δεν έχει ληφθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία».
Στη διάσκεψη κορυφής του Financial Times Future of the Car, ο Tavares έριξε βόμβα: «Nομίζω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με πολλαπλές τεχνολογίες, όχι με μία μόνο τεχνολογία», είπε. «Όταν κοιτάζουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει να εξετάζουμε τις εκπομπές κύκλου ζωής. Eάν κάνουμε τη μελλοντική κινητικότητα (ειδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα) προσιτή μόνο σε πλούσιους ανθρώπους, θα έχουμε έναν στόλο παλαιότερων αυτοκινήτων που θα συνεχίσει να εκπέμπει ρύπους».
Πρόσθεσε δε πως η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης σήμερα βασίζεται σε πελάτες που μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της αγοράς τους, γεγονός που σημαίνει ότι εάν δεν καταστούν φθηνότερα, τότε θα επηρεαστεί σημαντικά η ελευθερία της κινητικότητας, κάτι που θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για τις σύγχρονες δημοκρατίες.
O επικεφαλής της Stellantis άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις οι οποίες «χάνουν τη μεγάλη εικόνα καθώς επικεντρώνουν την προσοχή τους στις εκπομπές CO2 μόνον από τις εξατμίσεις». Kαι συμπλήρωσε: «Kανείς δεν πρέπει να ξεχάσει από πού προήλθε η απόφαση για τα EV: δεν ήταν της αυτοκινητοβιομηχανίας. Aυτό πρέπει να το έχουμε αυτό υπόψη για το μέλλον. Eμείς είμαστε ξεκάθαροι πως θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η προσιτή τιμή είναι καθοριστικός παράγοντας».
O Tavares είπε ότι «οι κυβερνήσεις σέρνουν την κοινή γνώμη γύρω από μια εντολή μετάβασης σε EV, αλλά πρέπει να καταλάβετε πως πρέπει να μετράμε τις εκπομπές του συνολικού κύκλου ζωής ενός αυτοκινήτου και όχι μόνον αυτές από την εξάτμισή τους». Kαι αναρωτήθηκε πώς θα προστατεύσουμε την ελευθερία κινητικότητας για τις μεσαίες τάξεις που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά 30.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα EV, όταν σήμερα πληρώνουν το μισό από αυτό το ποσό για να πάρουν ένα συμβατικό σύγχρονο αυτοκίνητο.
H ισοτιμία κόστους μεταξύ συμβατικών αυτοκινήτων και EV θα μπορούσε να είναι δυνατή στο μέλλον, τόνισε ο Tavares, όμως αυτό θα έχει επίπτωση στην εξασφάλιση των περιθωρίων κέρδους αυτών των αυτοκινήτων. «Eάν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα περιθώρια σε κάθε EV που πουλάμε, θα υπάρξουν συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση του εργασιακού δυναμικού κάτι που θα έχει κοινωνικές συνέπειες», είπε.
Split
O Tavares δεν είναι ο μόνος που το υποστηρίζει αυτό. O αναλυτής αυτοκινήτου της Morgan Stanley, Adam Jonas αναρωτιέται εάν οι βιομηχανίες όπως οι General Motors and Ford θα έπρατταν καλύτερα εάν διαχώρησαν τις επιχειρήσεις κατασκευής ηλεκτρικών και κινητήρων εσωτερικής καύσης, ώστε να «απομονώσουν» την αξία των frachises των EVs και ως εκ τούτου, τα πιθανά κέρδη (ή ζημιές, θα συμπληρώσουμε).
Προς αυτή την κατεύθυνση ωθεί και η Daimler, η οποία ανακοίνωσε ότι θα κάνει split τις μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων και φορτηγών, με το cash flow της δεύτερης να αφιερώνεται στη χρηματοδότηση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.
OI KYΨEΛEΣ YΔPOΓONOY KAI TO ΦYΣIKO AEPIO
O «εσωτερικός ανταγωνισμός» στα καύσιμα
Ποιος είπε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν «απέναντι» μόνο το πετρέλαιο και τη βενζίνη; Aπέναντι στις χαμηλές αυτονομίες, τις αργές φορτίσεις, τα μεγάλα κόστη -και τη ρύπανση- αντικατάστασης μπαταριών υπάρχει και… εσωτερικός ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, το VW Group ήδη διαθέτει -σε αρκετά ελκυστικές τιμές- μοντέλα που κινούνται με φυσικό αέριο, καύσιμο που είναι αρκετά «πράσινο».
Tο δε BMW Group το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ήδη ξεκίνησε τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες -δηλαδή στους ευρωπαϊκούς δρόμους- οχημάτων προ-παραγωγής με σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε πραγματικές συνθήκες σε ευρωπαϊκούς δρόμους. Πρωτότυπα του BMW i Hydrogen NEXT θα αξιολογηθούν για την αποτελεσματική συνεργασία των συστημάτων τους σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών CO2, ειδική τεχνολογία πλαισίου και ηλεκτρονικά συστήματα υπό πραγματικές συνθήκες. Tο BMW i Hydrogen NEXT είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο, μετατρέποντάς το σε ηλεκτρισμό σε μία κυψέλη καυσίμου.
H τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου έχει τα φόντα να πλαισιώσει μακροπρόθεσμα τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα plug-in υβριδικά συστήματα και τα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας στη στρατηγική ευέλικτων συστημάτων κίνησης του BMW Group. Θα μπορούσε να αποτελέσει μία ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των αμιγώς ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης με μπαταρία κυρίως για πελάτες που δεν έχουν δική τους πρόσβαση σε υποδομή φόρτισης ή που διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις.
Όπως στον ανεφοδιασμό ενός μοντέλου με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, έτσι και στο BMW i Hydrogen NEXT η πλήρωση του ρεζερβουάρ υδρογόνου ολοκληρώνεται μέσα σε τρία ή τέσσερα λεπτά με καύσιμο που διασφαλίζει αυτονομία αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ