Η επόμενη μέρα της συμφωνίας με τις τράπεζες και το «restart» σε Ελλάδα-εξωτερικό
Ο όμιλος «Μαΐλλη» εδώ και έναν χρόνο περίπου είχε περιέλθει σε μια παθητικότητα και ακινησία, περιμένοντας διακαώς την συμφωνία με τις τράπεζες που θα έδινε «ανάσα» στην ρευστότητα των ταμείων του.
Μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες ο πρόεδρος Μιχάλης Μαΐλλης και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να πείσουν τους τραπεζίτες για το σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας, το πέτυχαν πριν από μερικές μέρες.
Τα πιστωτικά ιδρύματα άναψαν το… πράσινο φως για την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εισηγμένης και πλέον η διοίκηση είναι έτοιμη να ρίξει το βάρος της στην… επανεκκίνηση των μηχανών της για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ορισμένα στελέχη της, «η συμφωνία με τις τράπεζες αποτελεί το φως… στο τούνελ της κρίσης και της υπολειτουργίας στην οποία είχε περιέλθει η εταιρεία και πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι». Δεν υποτιμούν βέβαια, το γεγονός πως οι οικονομικές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο παραμένουν δυσχερείς, αλλά εκείνοι είναι έτοιμοι για μια ακόμη «μάχη» αλλά από θέση ισχύος ως προς την ρευστότητά τους πλέον.
Σύμφωνα με το business plan που έχουν καταρτίσει, στόχος τους είναι να επιστρέψει η «Μαΐλλης» στην κερδοφορία από το 2013 και η διοίκηση θα εστιάσει στην βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, αλλάζοντας το προϊοντικό μίγμα υπέρ των πωλήσεων προστιθέμενης αξίας, όπως για παράδειγμα είναι οι μηχανές συσκευασίας για τον όμιλο. Επίσης, προβλέπονται μειώσεις στο λειτουργικό κόστος με απλοποίηση της δομής λειτουργίας του ομίλου.
Μέσα στο 2010 ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η πρώτη φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης που μειώνει σε μόνιμη βάση το λειτουργικό κόστος του ομίλου κατά 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να επηρεάζει την παραγωγική του δυναμικότητα. Και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος ανασυγκρότησης από την οποία αναμένονται περαιτέρω περικοπές των εξόδων και του κόστους παραγωγής.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο για την ανάκαμψη περιλαμβάνει και την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρείας, η οποία είναι κατά βάση εξαγωγική. Σήμερα διαθέτει παρουσία σε συνολικά 17 χώρες. Στην Ευρώπη έχει συγκεντρώσει την παραγωγή σε τρεις χώρες, σε Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, διατηρεί μία μονάδα στον Καναδά, μία στις ΗΠΑ στη Νότια Καρολίνα και ένα joint venture με την 3Μ.
Τα…έσπασε στην Ινδία
Η συμφωνία της Μαΐλλης στην Ινδία με την Strong Strap Private Ltd. έληξε μετά από πέντε χρόνια συνεργασίας. Η ελληνική εταιρεία, η οποία συμμετείχε με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο του joint venture που είχε συστήσει με την Strong Strap στην περιοχή της Mumbai και είχε ως αντικείμενό του την παραγωγή ταινίας περίδεσης, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την κοινοπραξία.
Ο λόγος, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι πως η δραστηριότητά της ήταν μικρή και δεν ικανοποιούσε τους στόχους της ελληνικής πολυεθνικής. Το γεγονός ότι η «Μαΐλλης»… έσπασε την εν λόγω συμφωνία δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει την αγορά της Ινδίας γενικότερα, αφού τη θεωρεί εφαλτήριο για την επέκτασή της προς τις γειτονικές αγορές μέσω κυρίως εξαγωγών. Γι’ αυτό και η εταιρία θα συστήσει νέα κοινοπραξία με ισχυρό εισηγμένο παίκτη στην Ινδία.