Τα λάθη που κόστισαν και οδήγησαν την ιστορική βιομηχανία στο να ρίξει τίτλους τέλους
Αυλαία ετοιμάζεται να ρίξει η Φίλκεραμ Johnson. Η ιστορική βιομηχανία, η οποία ανήκει στον Γιώργο Φιλίππου και την βρετανική Norcros αναμένει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση πτώχευσης που συζητήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες «σωτηρίας» της πλέον.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν να λάβουν δεδουλευμένα μηνών, έχουν προβεί σε κατάθεση αίτησης για συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, αφού όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο νομικός τους σύμβουλος, Άρης Καζάκος, η πτώχευση ήταν ο μοναδικός τρόπος για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και σε αυτή την λύση υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του ομίλου.
Η «ανάσα» που περίμεναν οι επικεφαλής της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Φιλίππου, αλλά και ο γενικός διευθυντής του βρετανικού ομίλου Norcros, Nick Kelsall από τον περασμένο Μάρτιο δεν ήρθε ποτέ. Οι συνεχείς επαφές με τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα, την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση οδηγούσε σε μεγαλύτερο «μαρασμό» την βιομηχανία.
Η παραγωγή κεραμικών πλακιδίων εδώ και μια τριετία περίπου είχε συρρικνωθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι το 2008 η Φιλκεράμ- Johnson είχε επενδύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ για μια νέα, σύγχρονη μονάδα, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν υπό το… βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου σε πανηγυρικό κλίμα.
Από τότε όμως ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση. Άρχισε να διακόπτει την λειτουργία παραγωγικών γραμμών των μονάδων της και να περιορίζει το προσωπικό για να φτάσει στον σημερινό αριθμό των 220 εργαζομένων.
Το σχοινί των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων λίγο έλειψε να… σπάσει τον περασμένο Γενάρη, όταν οι επικεφαλής της διοίκησης έστειλαν εξώδικο στο σωματείο των εργαζομένων, ζητώντας διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, ενώ ξεκαθάρισαν σε τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας πως η επιχείρηση δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει.
Δεν απέδωσαν
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ακόμη και σήμερα πως η εταιρεία θα μπορούσε να σωθεί, τουλάχιστον όσο υπήρχε χρόνος. Όμως, η διοίκηση της εταιρείας τονίζει πως έγινε ό, τι ήταν δυνατόν, αφού κατέβαλαν πολύμηνες προσπάθειες για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες και να οδηγηθούν και πάλι στην οικονομική ανάκαμψη, όμως, αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.
Τότε άρχισε να πουλά σταδιακά τις παραγωγικές γραμμές της για να αποπληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων της μέχρι όμως, που έφτασε σε οριακό σημείο. Το 2008 ο κύκλος εργασιών για την Φίλκεραμ Johnson μειώθηκε κατά 9,4%, αγγίζοντας τα 46,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες και η έλλειψη ρευστότητας δυσχέραναν την λειτουργία της. Καταλυτικό ρόλο στην οικονομική πορεία της εταιρείας έπαιξαν και οι δύο τελευταίες επενδύσεις που υλοποίησε το 2004 και το 2008 για δύο μονάδες παραγωγής νέων τύπων πλακιδίων που προσέγγισαν τα 12 εκατ. ευρώ.
Ήταν μια ακόμη επιχείρηση που δεν άντεξε υπό το… βάρος και την ασφυξία της οικονομικής κρίσης, αλλά και ορισμένων λανθασμένων- ίσως άκαιρων- επιλογών της διοίκησης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται πώς από το ζενίθ της ανόδου της στα προηγούμενα χρόνια έφτασε στο… ναδίρ σήμερα.