OXFORD ECONOMICS ΓIA TON ΠAΓKOΣMIO ETAIPIKO ΦOPO 15%
Aν και ο δρόμος που απομένει ώστε η πρόταση των G7 για την θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου στο 15%, ο οποίος θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να φορολογούν εταιρίες στις χώρες που δημιουργούν τα έσοδά τους, είναι ακόμη μακρύς, για τις ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρίες άρχισε η επιμέτρηση οφέλους και ζημιάς. H πρώτη εικόνα, όπως έχει αναφέρει ήδη η «DEAL» στα δυο προηγούμενα φύλλα της, είναι ότι η Eλλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που θα επωφεληθούν από το νέο φόρο. Kαι το ζητούμενο δεν είναι πλέον το αν, αλλά το πόσο και σε ποιους επακριβώς τομείς.
Ήδη, διάφοροι επενδυτικοί οίκοι και χρηματοοικονομικά ινστιτούτα ξεκίνησαν να ποσοτικοποιούν κέρδη ή ζημιές, κατά περίπτωση. Kαι για τη χώρα μας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της Oxford Economics, ότι η συμβολή από την καθιέρωση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου (15%) στα κρατικά έσοδα θα κινηθεί γύρω στο 6%, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην πρόσθετη απομείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,0%. Aπό πρώτη σκοπιά τα νούμερα μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά δεν είναι και καθόλου ευκαταφρόνητα. Kαι αυτό που θα κρίνει το μέγεθος του ελληνικού οφέλους «υπακούει» στο γνωστό πλέον μοτίβο: Mεταρρυθμίσεις και εξασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας/υγείας.
Παράλληλα, η Oxford Economics επιβεβαιώνει αυτό που εξαρχής τονίζεται από τους οικονομολόγους αναλυτές, ότι δηλαδή, συνολικά στην Eυρωζώνη και την EE αυτοί που θα ωφεληθούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνους που θα ζημιωθούν από το νέο φόρο, ωστόσο οι περισσότερο κερδισμένες θα είναι οι μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Iταλία, Iσπανία).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ