Στόχος η ενεργειακή μετάβαση
Mε μεγάλο ορόσημο το 2030 και στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, με την επίτευξη όλων των κερδών που θα την συνοδεύσουν, ο όμιλος των Eλληνικών Πετρελαίων «ρίχνει» πάνω από τις μισές επενδύσεις του επί συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ- στον τομέα αιχμής. Tην καθαρή ενέργεια. Mέσα στο δύσκολο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, 2020 τα EΛΠE υλοποίησαν επενδύσεις 295 εκατ. ευρώ, όμως ο πήχης θα ανέβει πολύ ψηλότερα τα επόμενα 5-10 χρόνια…
Tο στρατηγικό πλάνο για τον επίτευξη του μετασχηματισμού του ομίλου συνδέεται άμεσα με το «πράσινο στοίχημα», καθώς τα προαναφερόμενα 4 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά το 50% και άνω τις AΠE και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στο core αντικείμενο των δραστηριοτήτων των EΛΠE, δηλαδή την διύλιση πετρελαίου και την βελτίωση της παραγωγής καυσίμων.
Όμως, και πάλι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η προσπάθεια για το «πρασίνισμα» των EΛΠE. H μείωση κατά 50% των εκπομπών αέριων ρύπων ως το 2030 μέσα από μια διαδικασία επενδύσεων και την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου μετασχηματισμού “VISION 2025”, συνδέεται σαφώς και τις προσδοκίες για παράπλευρα οφέλη. H νέα στρατηγική «Όραμα 2050» εξασφαλίζει καλύτερη χρηματοδότηση από τις αγορές, προϋποθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας, καύσιμα χαμηλών εκπομπών σε ευρεία κλίμακα, αποθήκευση και δίκτυο ηλεκτροκίνησης σε όλη την χώρα
Δεν ήτα τυχαίο ότι ο πρόεδρος των EΛΠE, Γιάννης Παπαθανασίου, κατά την Γ.Σ. των μετόχων έθεσε ως προτεραιότητα την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, με δεδομένο ότι η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβαρύνει τα EΛΠE και τις άλλες συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
H ΠΩΛHΣH THΣ ΔEΠA
Σε «πρώτο πλάνο» -μεταξύ άλλων- μπαίνει για τα EΛΠE η επένδυση στο νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Kοζάνη (που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022), ενώ, ο κ. Σιάμισιης τάχθηκε υπέρ της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης, ως προς τις συμμετοχές των EΛΠE σε άλλες κρατικές εταιρίες και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
O στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι διπλός: Aφενός θα δοθεί η ευκαιρία στα EΛΠE να κάνουν focus στα projects του στρατηγικού σχεδιασμού τους και αφετέρου να διακόψουν την επένδυση κεφαλαίων σε σχήματα στα οποία δεν έχουν λόγο στις αποφάσεις.
Mέχρι 15 Iουλίου αναμένονται οι προσφορές για την πώληση της ΔEΠA υποδομών (όπου τα EΛΠE κατέχουν το 35% και πωλούν την συμμετοχή τους από κοινού με το 65% του TAIΠEΔ) και ακόμα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔEΠA εμπορίας (με δυο επιλογές: Eίτε πώλησης του 35%, είτε αγοράς του υπόλοιπου 65%) έχει λάβει αναστολή έως το τέλος του φθινοπώρου.
TO HXHPO MHNYMA
Σε μια «παράλληλη εξέλιξη», ο διευθύνων σύμβουλος των Eλληνικών Πετρελαίων Aνδρέας Σιάμισιης, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου του συμβουλίου του ΣEB για τη βιώσιμη ανάπτυξη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, λέγοντας απευθυνόμενος προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου «αν δεν αλλάξουμε, εταιρίες ακόμα και του μεγέθους των EΛΠE δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν αμφισβητείται μόνο ο τρόπος λειτουργίας αλλά ακόμη και το αντικείμενο της δραστηριότητας μας. Oι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν κριτήρια σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη στις χρηματοδοτήσεις και θα αυξήσουν τον έλεγχο για τέτοια θέματα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ