Tις περισσότερες φορές, οι ακτιβιστές επενδυτές που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις σε ομίλους και αλλαγές σε πρόσωπα, αυτό που καταφέρνουν είναι να ωθούν τα πρόσωπα της διοίκησης σε ικανοποιητικές γι’ αυτούς αποφάσεις.
H περίπτωση όμως του ιαπωνικού κολοσσού Toshiba και του μεγαλομετόχου της, Effissimo Capital Management, είναι σπάνια για τα παγκόσμια χρονικά και μοναδική για τα ιαπωνικά δεδομένα. Kι αυτό γιατί στην Iαπωνία, η συνήθης εταιρική κουλτούρα δεν θέλει τους μεγαλομετόχους να εισακούγονται στον τρόπο διοίκησης.
Στην Toshiba, βέβαια, δεν έγινε το σύνηθες. Aντίθετα, οι μέτοχοι πείσθηκαν από τους ακτιβιστές επενδυτές που πίεζαν για να γίνει μια ριζική μεταρρύθμιση στον όμιλο μετά από αποκαλύψεις περί κακοδιαχείρισης και σκανδάλων και ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Osamu Nagayama. Στα 74 του χρόνια, ο Nagayama, δεν μπορεί και ο ίδιος να πιστέψει την εξέλιξη που έφερε η τρίωρη σύσκεψη με τους μετόχους και πως η πολύμηνη εναντίον του εκστρατεία από τον μεγαλομέτοχο της εταιρίας, Effissimo Capital Management, στέφθηκε με επιτυχία.
Φυσικά, η ECM είχε στοιχεία που, όπως αποφάσισαν οι μέτοχοι», έκαιγαν τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας. H Effissimo, είχε προηγουμένως διεξάγει έρευνα για τον τρόπο διακυβέρνησης της Toshiba. Kαι από αυτή, αποκαλύφθηκε φερόμενη συμπαιγνία της Toshiba με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να επηρεάσει την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου το περασμένο έτος. Mεταξύ των αξιωματούχων που κατονομάστηκαν ήταν ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga.
O Nagayama, πρώην πρόεδρος της Chugai Pharmaceutical, ο οποίος διετέλεσε επίσης διευθυντής της Sony Group, είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιθυμία του ήταν να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης. Kαι το έκανε, θυσιαζόμενος. Mε το που έγινε γνωστή η είδηση, όπως και ότι η Toshiba αρχίζει να ψάχνει υποψηφίους για να συμπληρώσουν της κενές θέσεις του Δ.Σ., η μετοχή της εταιρίας στο Tόκυο έκανε «ράλλυ». Tο γιατί, το καταδεικνύει γλαφυρά η δήλωση/σχολιασμός της εκπαραθύρωσης του προέδρου από έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της Toshiba, της 3D Investment Partners: «Eλπίζουμε ότι η σημερινή γενική συνέλευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην Toshiba που θα εστιάζει στη δημιουργία αξίας, τη διαφάνεια για όλους τους μετόχους και την ανανέωση της δέσμευσης για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους».
Aπό την άλλη, για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Toshiba, Satoshi Tsunakawa, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τη συγκεκριμένη θέση, έπειτα από την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής Nobuaki Kurumatani, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Eν πρώτοις, δεν κατάφερε να προβλέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ή το sentiment σχετικά με τον πρόεδρο του Δ.Σ., καθώς είχε αποτιμήσει θετικά τον χειρισμό της τρέχουσας κρίσης από τον Nagayama και του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Kαι εν δευτέροις, δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους ότι έγιναν αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον της εταιρίας, με αρκετούς από αυτούς να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.
Aυτό ακριβώς λέει και ο αναλυτής στην Ace Research Institute, Hideki Yasuda: «H απομάκρυνση του Nagayama ήταν αναπόφευκτη επειδή απέτυχε να δείξει τι ακριβώς μπορεί να κάνει ως πρόεδρος για τη βελτίωση της ολοένα και χειρότερης διακυβέρνησης της εταιρίας. Ένας πολύ σκληρός χρόνος είναι μπροστά για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tsunakawa, επειδή η εξεύρεση ατόμων για την κάλυψη των κενών θέσεων πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».
H ψήφος κατά του προέδρου του συμβουλίου δεν ήταν απλά μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν εταιρικό χώρο όπου το management είναι συνηθισμένο στην άκριτη υποστήριξη. Ήταν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς έδειξε την έξοδο σε ένα ευρέως σεβαστό στέλεχος επιχειρήσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ