Η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες να διατηρήσουν μια λεπτότερη μέση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο επίπεδο σάκχαρου στο αίμα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Μόλις τρεις μερίδες την ημέρα μπορούν να κάνουν το τέχνασμα, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts στιςΗΠΑ που δημοσίευσαν τα πορίσματα τους χθες στοJournal of Nutrition. Μία μερίδα δημητριακώνολικής άλεσης μπορεί να αποτελείται από μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακών βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους – που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ινστιτούτο Υγείας και Διατροφής της General Mills Bell – δεν αποδεικνύει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι προστατευτικά, απλά ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση μεταξύ τους και του μεγέθους της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα .
“Αυτοί είναι όλοι οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων εάν δεν διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Nicola McKeown της Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση Jean Mayer USDA στη Βοστώνη.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία μιας μεγάλης μελέτης στην οποία είχαν πάρει μέρος περισσότερα από τρεις χιλιάδες κυρίως μεσήλικα άτομα η κατάσταση της υγείας παρακολουθούνταν και συλλέγονταν κάθε είδους δεδομένα για διάστημα 18 ετών.