Με αφορμή τη συμπλήρωση47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από τη σειρά του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα», βασισμένη σε υλικό παλαιότερων εκπομπών του, το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή.
Στις 20 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την κωδική ονομασία “Αττίλας”, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Στη συγκεκριμένη εκπομπή, σε σκηνοθετική επιμέλεια Στέλιου Ράλλη, με αφορμή τα 20 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την εισβολή και την 20χρονη κατοχή της Κύπρου, ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το ταξίδι του στην ελεύθερη Κύπρο το 1976, δυο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το οποίο αποτυπώθηκε σε παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976), από όπου προβάλλονται αποσπάσματα.
Παρακολουθούμε το οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο Φρέντυ Γερμανός στην πόλη της Λευκωσίας, όπου επισκέπτεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου και νηπιαγωγείο που βρίσκονται κοντά στον τουρκικό τομέα, συνομιλεί με Κύπριους στρατιώτες σε πολεμικό φυλάκιο της Λευκωσίας, μιλά με πρόσφυγες σε καταυλισμό έξω από τη Λευκωσία, και παίρνει συνέντευξη από την Κατίνα Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια καφενείου πλάι σε ένα ελληνικό φυλάκιο πάνω στην πράσινη γραμμή. Προβάλλονται πανοραμικά πλάνα της Λευκωσίας, από την ελεύθερη αλλά και κατεχόμενη πλευρά, ενώ κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ παρεμβάλλονται πλάνα από την εισβολή του 1974.
Τον Ιούλιο του 1976 επίσης στο πλαίσιο της εκπομπής “Το Πορτραίτο της Πέμπτης”, ο Φρέντυ Γερμανός υποδέχεται στο στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, παιδιά από την Κύπρο με καταγωγή από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, καθώς και από τα κατεχόμενα, Αμμόχωστο και Κυρήνεια, τα οποία περιγράφουν τα προσωπικά τους βιώματα και εικόνες από την ημέρα του πραξικοπήματος και την εισβολή των Τούρκων το 1974. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν και ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από τη Λευκωσία, ο Ορέστης Μηχανικός, ο οποίος αφηγείται την περιπέτεια που έζησε, περνώντας κρυφά μέσα από τις τουρκικές γραμμές για φτάσει στο χωριό του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το Πάσχα του 1976. Η εκπομπή κλείνει με μια ξεχωριστή, συγκινητική εκτέλεση του τραγουδιού «Πότε θα κάνει ξαστεριά» από τους Κύπριους μαθητές, μέλη της Παιδικής Χορωδίας Κύπρου της ΠΟΕΔ.