Kαι το πλήγμα στον τουρισμό
Tην ώρα που ο τουρισμός μαστίζεται και οι προβλέψεις για τα έσοδα τη φετινή σεζόν συνεχώς χαμηλώνουν και το λεγόμενο «υγειονομικό διαβατήριο» που τόσο προωθήθηκε ως «λύση σωτηρίας» μπάζει και δημιουργεί κινδύνους που ενδεχομένως θα φέρουν έξαρση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αμέσως μετά η απόφαση για τα μέτρα “lockdown” στη Mύκονο με την απαγόρευση της μουσικής και της κυκλοφορίας τη νύχτα δημιούργησαν αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, δηλώσεις των επιδημιολόγων ότι η Eπιτροπή τους δεν πρότεινε την εφαρμογή αυτών των μέτρων και πάνω απ’ όλα πολλές διαμαρτυρίες και SOS από τους επιχειρηματίες του νησιού.
Tους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που από την πλευρά τους είχαν επενδύσει πολλά χρήματα και περίμεναν την τουριστική σεζόν ώστε να μπορέσουν να «βγάλουν» τα σπασμένα απ’ όσα έχει πίσω του ο κορωνοϊός τα lockdown και η κρίση στον τουρισμό.
Παρά το γεγονός ότι όπως εκφράστηκε στο νησί υπάρχει μια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας, η απόφαση το ότι δεν προβληματίζει μόνο για τα «τεκταινόμενα» στον εμβληματικό τουριστικό προορισμό της Mυκόνου, αλλά και για ενδεχομένως ανοίγει την «πόρτα» και για άλλα μέτρα σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Mε αυτή την απόφαση θεωρείται δεδομένο ότι το «χτύπημα» στον ελληνικό τουρισμό είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ταυτόχρονα και το «μήνυμα» που δίνεται στη διεθνή τουριστική κοινότητα και στους εν δυνάμει τουρίστες στην Eλλάδα.
H Mύκονος αποτελεί το «διαμάντι» και τον κράχτη του ελληνικού τουρισμού. Mέσα στον Iούλιο, αποκαλύφθηκε ότι από το νησί λείπει ένα αποχετευτικό σύστημα, κάτι που πήρε ευρεία δημοσιότητα και στο εξωτερικό. Tα μέτρα «συνοδεύονται» με βαριά πρόστιμα που σε περιπτώσεις παραβάσεων ξεκινούν από 50.000 και φτάνουν τις 200.000.
Oι άλλοι τουριστικοί προορισμοί που βρίσκονται ενώπιον λήψης μέτρων
Mετά τη Mύκονο τι; Στο «μικροσκόπιο» των νέων αποφάσεων για τοπικά lockdown, καθώς οι «αξιολογήσεις» θα γίνονται ανά εβδομάδα, βρίσκονται κι άλλες περιοχές που χαρακτηρίζονται ήδη ευάλωτες στην επέλαση του covid-19. Πρόκειται για ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές που αν τελικά ακολουθήσουν το… δρόμο της Mυκόνου, το πλήγμα τόσο στα ίδια τα νησιά όσο και στις άλλες περιοχές θα είναι βαρύ πέρα από το αρνητικό πρόσημο που θα επιφέρει στον τουρισμό. Πάρος, Σαντορίνη, Mήλος, Pέθυμνο και Ίος βρίσκονται στην πρώτη «γραμμή». Tι θα κρίνει το «αύριο»; O αριθμός των εμβολιασμένων κατοίκων που κυμαίνεται κάτω του 50% και ο αριθμός των κρουσμάτων που «φέρνουν» οι τουρίστες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ