Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 2η θέση μεταξύ των Κρατών – Μελών της ΕΕ στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με σχετικό report τον Ιούλιο του 2019 το ποσοστό απορρόφησης ήταν 27,3% και οι δαπάνες στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της 26ης Ιουλίου του 2021 οι δαπάνες ανέρχονται σε 13,4 δισ. ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης σε 58% (63% Κοινοτική Συνδρομή). Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή δαπάνες ύψους 9 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Εξίσου σημαντικό μέγεθος το ύψος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα: 11,3 δισ. ευρώ νέες συμβάσεις, δηλαδή από 11,8 δισ. ευρώ σε 23,1 δισ. ευρώ.
Επίσης οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε 23,2 δισ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη έναντι 20,2 δισ. τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας διετίας, η Ελλάδα εξασφάλισε πρόσθετους πόρους για τα Προγράμματα, συνολικού ύψους 2,95 δισ. ευρώ:
α) μέσω του αποθεματικού επίδοσης, επιτυγχάνοντας την κάλυψη των οροσήμων και των δεικτών του πλαισίου επίδοσης και
β) μέσω του νέου μηχανισμού του ReactEU.
9 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Εν τω μεταξύ μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν πόροι 9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ειδικότερα μέσο το προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ σε δράσεις όπως: επιστρεπτέα προκαταβολή (κύκλου 1,2,6 και 7), το ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων COVID-19, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), η επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών, η επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία, για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την επιχορήγηση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και το “e-λιανικό”.
Μέσω του ΕΠ Απασχόληση Ανθρώπινου Δυναμικού, διατέθηκαν 500 εκατ. ευρώ για δράσεις όπως: αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παροχή ηλεκτρονικού φορητού εξοπλισμού, υποστήριξη σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, ενίσχυση Φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, κ.α΄.
Στα 60 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που δόθηκαν μέσω του ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα για δράσεις όπως: δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα Κορονοϊού κατ΄οίκοβ, εργαλεία ανάλυσης και ερμηνείας στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ενώ 1,4 δισ. ευρώ από τα Περιφερειακά Προγράμματα κατευθύνθηκε σε μη επιστρεπτέες προκαταβολές (Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 – κεφάλαιο κίνησης), προσλήψεις επικουρικού προσωπικού λόγω COVID-19 και προμήθειες ιατρικοτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού μονάδων υγείας.