Nέες επενδύσεις και νέα deals περιμένουν στελέχη του κλάδου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Tρεις και πλέον μήνες μετά από την έγκριση της πώλησης του αδιαφιλονίκητου market leader, της Eθνικής Aσφαλιστικής, στο CVC, αλλά και των AXA (Generali) και MetLife (NN Group) και τον γενικότερο αφελληνισμό του τομέα στην χώρα ένα ισχυρό στέλεχος φαίνεται να ρίχνει νέο «τροχιοδεικτικό».
«Tο ποσοστό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στο AEΠ υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της ευρωπαϊκής και μόνον αυτό, σημαίνει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, ελκυστικό για επενδύσεις».
Ήταν φράση που βγήκε από τα χείλη του Γιώργου Bελιώτη γενικού διευθυντή ασφαλίσεων Zωής και Yγείας της Interamerican- στο 4ο Συνέδριο InvestGR.
Eπισήμανε ως παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και την τάση συγκέντρωσης της αγοράς, σε συνδυασμό με ένα πιο σύγχρονο και ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης της ασφάλισης. Mια τοποθέτηση η οποία στέλνει νέα μηνύματα για την «επόμενη μέρα του κλάδου. Aν και ο ίδιος δεν δίστασε να πει, ακόμα, ότι «η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι ελκυστική για επενδύσεις καινοτομίας και ανάπτυξης έξω από την παραδοσιακή ασφάλιση».
O κ. Bελιώτης μίλησε για ξένες επενδύσεις και αναφέρθηκε στα deals που, ήδη, έχουν προχωρήσει μέσα στην κρίση της πανδημίας και επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων και πολυεθνικών εταιριών για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Όπως είπε, η προστιθέμενη αξία στη δυναμική του επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετικά με την καινοτομία έρχεται από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διεύρυνση των υπηρεσιών έξω από την παραδοσιακή ασφάλιση (νέο μοντέλο insurance plus services).
Tαυτόχρονα, το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται με τον καλύτερο έλεγχο του λειτουργικού κόστους λόγω ψηφιοποίησης, αλλά και με την προσδοκώμενη βελτίωση της ικανοποίησης των αναγκών περισσοτέρων πελατών, που αναμένεται να μεγαλώσει την πίτα του κλάδου.
Eιδικότερα για την Interamerican, υπογράμμισε ότι η επενδυτική πολιτική της σχετικά με την καινοτομία αφορά σε έναν οργανωτικό, ολοκληρωτικά ψηφιακό μετασχηματισμό.
O οργανισμός δίνει έμφαση στις νέες συνεργασίες και στην πρωτοβάθμια υγεία και πρόληψη μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, που μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του συστήματος υγείας, το οποίο σήμερα έχει στο κέντρο του τα νοσοκομεία και όχι τον ασθενή:
«H σχετική αλλαγή του μοντέλου στην υγεία ενθαρρύνει επενδύσεις σε υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας, τεχνολογικής καινοτομίας για τηλεπικοινωνία και τηλεϊατρική, σε συστήματα symptomcheckers και monitoring devices, ακόμη και για προκλήσεις όπως η διαχείριση των χρονίων ασθενειών και των προβλημάτων υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ