Επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλή πορεία στην πληρότητα των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τη δύσκολη χρονιά του 2020 όπου ο κλάδος γενικά του τουρισμού υπέστη ισχυρό πλήγμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πληρότητα για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου έχει εκτοξευθεί αγγίζοντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων πάει πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι, πλησιάζοντας περίπου το 85% του επιπέδου του 2019 και εμφανίζοντας αύξηση έως 200% σε σχέση με το 2020.
Πέρυσι ήταν μια χρονιά που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση λόγω της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου που ξεπερνά το 50%: από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2020. Ολα αυτά, σε μία αγορά η οποία μέσω των φόρων απέδωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 στα κρατικά ταμεία, με τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, δηλαδή πριν την πανδημία.
Γιατί δεν έχουν μειωθεί οι τιμές
Aπό την έναρξη της πανδημίας δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι με το «πάγωμα» της τουριστικής δραστηριότητας θα επέστρεφαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικίες που είχαν καταχωρηθεί στο Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και των ενοικίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Γιατί όμως τα ενοίκια παραμένουν υψηλά τη στιγμή που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «πέφτουν»;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακίνητα τύπου Airbnb αποτελούν διαφορετικό «προϊόν» κατοικίας και δεν σχετίζεται με την κλασική κατοικία 70 τ.μ. – 120 τ.μ. που θα αναζητήσει η μέση ελληνική οικογένεια. Άλλωστε, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα διαμερισμάτων, ιδίως ακινήτων έως 15 ετών. Επίσης, πολλά παλαιά ακίνητα προκειμένου να προωθηθούν στην αγορά έχουν ανακαινισθεί (πρόγραμμα «Εξοικονομώ») και ο ιδιοκτήτης προσδοκά να αποσβέσει το κεφάλαιο επένδυσης και να βελτιώσει την απόδοση του ακινήτου.