Τι κι αν σε Ελλάδα και Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός για το εάν και πόσο θα αυξηθεί το λεγόμενο haircut των ελληνικών ομολόγων, έρχεται η Citigroup η οποία ασχολείται συχνά με την ελληνική κρίση χρέους και λέει ότι το «κούρεμα» ουσιαστικά είναι ανώφελο γα την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Citigroup ένα haircut ακόμα και 50%, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (PSI),θα ήταν ουσιαστικά ανούσιο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει ο οίκος, μοναδική λύση για τη χώρα είναι η συμμετοχή των δανείων του επίσημου τομέα (official sector involvement – OSI) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Άκυρη η συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Φανερό είναι πλέον ότι το πρώτο PSI, δηλαδή αυτό που προέβλεπε την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και haircut 21% έχει πλέον ακυρωθεί. Στο τραπέζι πέφτουν σκέψεις για ένα νέο PSI, με haircut έως 50%. Όμως, οι τραπεζίτες αντιστέκονται σημαντικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι μια εθελοντική λύση δεν είναι πια εφικτή. Κάποιας μορφής εξαναγκασμού ενδέχεται να αποδειχθεί αναγκαία, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγούσε σε default.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η ανάλυση της Citigroup δείχνει ότι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι μικρά. Εάν η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει μόνο τα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι στο σχέδιο θα ενταχθεί χρέος ύψους 239 δισ. ευρώ, έναντι συνόλου 362 δισ. ευρώ.
Ένα haircut 50% σε αυτό το χρέος (και μάλιστα χωρίς τα κίνητρα που προβλέπονταν στο πρώτο PSI, όπως οι εγγυήσεις κτλ) θα οδηγούσε σε συνολική ελάφρυνση κατά 120 δισ. ευρώ ή ποσό ίσο με το 55% του ΑΕΠ. Επομένως, το χρέος θα μειωνόταν στο 105% του ΑΕΠ, από 160%.
Απαραίτητη η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών
Όμως, με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Όπως εξηγεί η Citigroup, θα χρειαστούν 16 δισ. ευρώ για να επιτύχουν core tier 1 τουλάχιστον 7% ή 21 δισ. ευρώ για core tier 1 στο 9%.
Οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα ποσά αυτά από την αγορά, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τα ζητήσει από το EFSF. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το χρέος δεν θα μειωθεί στο 105% του ΑΕΠ, αλλά στο 112% εάν οι τράπεζες κληθούν να τηρήσουν core tier 1 στο 7% και στο 114% στην περίπτωση που απαιτηθεί core tier 1 στο 9%. Και αυτό χωρίς να συνεκτιμηθούν οι πρόσθετες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις πρόσθετες διαγραφές.
Όμως, ακόμα και μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους, η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει έλλειμμα 5% το 2012. Έτσι, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι κοντά στο 130% του ΑΕΠ το 2012.
«Αυτά υπονοούν ότι εκτός και εάν υπάρξει μια αποφασιστική βελτίωση στην οικονομία ως αποτέλεσμα μεγάλων επενδυτικών projects με κοινοτική χρηματοδότηση και μια σημαντική βελτίωση στην είσπραξη των φόρων, δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια διατηρήσιμη δημοσιονομική τροχιά έπειτα από το haircut 50% του PSI», καταλήγει η μελέτη της Citigroup.