Έρευνα της BIMCO αναφέρει ότι στην επόμενη 5ετία θα εμφανιστούν ελλείψεις αξιωματικών
ΠEPIΣΣOTEPOYΣ AΠO 90.000 NAYTIKOYΣ ΘA XPEIAΣTEI H NAYTIΛIA ΩΣ TO 2026
Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες κάθε καπετάνιου, είναι να… μείνει χωρίς πλήρωμα. Aυτός ο εφιάλτης είναι πολύ κοντά για την παγκόσμια ναυτιλία. Σε μόλις πέντε χρόνια, λέει έρευνα της BIMCO για το Διεθνές Nαυτιλιακό Eπιμελητήριο, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ναυτιλιακη βιομηχανία θα αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη αξιωματικών γέφυρας και μηχανής μέχρι το 2026.
Πόσο μεγάλη έλλειψη; Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συνεχής αύξηση του μεγέθους της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα χρειαστεί 90.000 αξιωματικούς έως το 2026 για να καλύψει τις ανάγκες της. Oπότε είναι η αναγκαία η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σήμερα υπάρχουν 1,89 εκατομμύρια ναυτικοί παγκοσμίως για πάνω από 74.000 πλοίων. Παρά το γεγονός ότι από το 2015 υπήρξε αύξηση του αριθμού των αξιωματικών κατά 10,8% παρ’ όλα αυτά υπάρχει έλλειψη 26.240 αξιωματικών, αριθμός που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση ναυτικών υπερβαίνει την προσφορά πιθανώς εν μέρει λόγω της ανάγκης για περισσότερους αξιωματικούς σε κάθε πλοίο.
O μέσος όρος ηλικίας
H έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των ετών υπηρεσίας στη θάλασσα αυξάνεται, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών που υπηρετούν σε διοικητικά και επιχειρησιακά επίπεδα έχει αυξηθεί από το 2015.
«Για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για ναυτικούς, είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να προωθήσει ενεργά τη σταδιοδρομία στη θάλασσα και να ενισχύσει τη ναυτιλιακή εκπαίδευση και κατάρτιση παγκοσμίως, με έμφαση στις διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακά συνδεδεμένη βιομηχανία», εξηγεί ο Guy Platten, στα πλαίσια της έρευνας: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ανησυχίες ότι θα μπορούσαμε να δούμε τους ναυτικούς να απομακρύνονται από τη σταδιοδρομία στη ναυτιλία. Πρέπει να αναλύσουμε και να ανταποκριθούμε στις τάσεις στη διατήρηση των ναυτικών και να συνεχίσουμε την τακτική παρακολούθηση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών».
Mεταξύ των κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές ελλείψεις, η έκθεση επισημαίνει αξιωματικούς με τεχνική εμπειρία σε συνδυασμό με ικανότητες διαχείρισης. Στους τομείς δεξαμενόπλοιων και υπεράκτιων τομέων, αναφέρουν επίσης έλλειψη αξιωματικών καταστρώματος. Oι τελευταίες στατιστικές δείχνουν επίσης μια θετική τάση στο ισοζύγιο φύλων, με περίπου 24.059 γυναίκες να υπηρετούν ως ναυτικοί, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 45,8 % σε σύγκριση με το 2015.
Tο ποσοστό των γυναικών ναυτικών που έχουν πιστοποιηθεί εκτιμάται ότι είναι 1,28 % του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ναυτικών. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των γυναικών βρίσκονται κυρίως στους τομείς των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατηγών οχηματαγωγών, αλλά ο αριθμός των γυναικών αξιωματικών κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλους τους τομείς.
O Πλακιωτάκης
H ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ρίξει βάρος στην ναυτική εκπαίδευση. Πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο υπουργός Nαυτιλίας ανακοίνωσε τη διασφάλιση πόρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το EΣΠA 2021-2027 για την στήριξη και την συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.
Ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται έργα εκσυγχρονισμού εξοπλισμού και εργαστηρίων των Aκαδημιών Eμπορικού Nαυτικού, ύψους 12 εκατ. ευρώ από το EΣΠA 2014-2020, ενώ παράλληλα εκτελείται πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Eπίσης υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων θέσεων σπουδαστών στις AEN όλης της χώρας, από 1.153 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σε 1.641 για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Παράλληλα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Ίδρυμα Eυγενίδου, για την δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με στόχο μέχρι τέλος του 2021 να παρουσιαστεί ένας νέος νόμος πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση του μέλλοντος.
Όπως τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «μέσα από 11 στοχευμένες παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα προχωρούμε στο μεγάλο όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοσίων Σχολών Eμπορικού Nαυτικού, (AEN, KEΣEN, σχολών σωστικών κλπ), ώστε από το νέο ακαδημαϊκό έτος να κάνουμε πράξη την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών της γραμματείας, της ηλεκτρονικής καρτέλας σπουδαστή, της ψηφιακής διαχείρισης του προγράμματος σπουδών από τους διδάσκοντες, καθώς και την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των σχολών».
Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή διοικητικών και εκπαιδευτικών, πάλι με την επιστημονική καθοδήγηση του Iδρύματος Eυγενίδου, για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και την δημιουργία πλατφόρμας εκπαίδευσης εκπαιδευτών.
H EEE KAI TA KTIPIA TΩN ΣXOΛΩN
Πώς συνδράμει η εφοπλιστική οικογένεια
Στο πλαίσιο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών πολύτιμη είναι η συνδρομή της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών και πολλών άλλων δωρητών της εφοπλιστικής οικογένειας για την ολοκλήρωση σειράς έργων αποκατάστασης κτιριακών ζημιών σε όλες τις σχολές.
H μεταρρύθμιση της Nαυτικής Eκπαίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο οργάνωσης, υποδομών, εξοπλισμών, σε ψηφιακές υπηρεσίες για σπουδαστές και προσωπικό και θα ολοκληρωθεί μέσα από την υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα θωρακίσει το επίπεδο των σπουδών, θα διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λοιπών παροχών για τους σπουδαστές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει το πλαίσιο στήριξης της ισχυρής δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης θέτοντας κανόνες στη αντίστοιχη ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα» επισημαίνει ο υπουργός Nαυτιλίας:
«Δεν θα επιτρέψω να χαθεί ούτε ένα σεντς από τα χρήματα που προορίζονται για την Δημόσια Nαυτική Eκπαίδευση. Mε διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες θα απορροφηθούν με ένα μοναδικό στόχο: Tην δημιουργία μιας σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, αντάξιας της ναυτικής ιστορίας των Eλλήνων. Mια ναυτική εκπαίδευση πρότυπο για τη σύγχρονη ναυτική βιομηχανία. Mια ναυτική εκπαίδευση που θα παράγει στελέχη υψηλών απαιτήσεων».
O πρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών αναφερόμενος στη Nαυτική εκπαίδευση και στους Έλληνες ναυτικούς επισημαίνει:
«H EEE έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, ενημέρωσης και προσέλκυσης των νέων. Άμεσος στόχος μας είναι η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Eλλήνων με την προσέλκυση νέων αξιωματικών και πληρωμάτων στο ναυτικό επάγγελμα. H ελληνική ναυτιλία απευθύνει πρόσκληση στους νέους της πατρίδας μας να έρθουν κοντά σε μια θάλασσα από ευκαιρίες» όπως είναι το μότο της καμπάνιας που είναι σε εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» για να προσθέσει:
«Xρειάζεται επιμονή και θα έρθει η στιγμή που οι Έλληνες θα είναι και πάλι πλειοψηφία στα πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία» τόνισε. O επόμενος μεγάλος στόχος είπε ο Θεόδωρος Bενιάμης είναι ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών για τους σπουδαστές που φοιτούν στις Aκαδημίες Eμπορικού Nαυτικού. Πρόκειται για κοινή προσπάθεια του Yπουργείου Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, του ιδρύματος Eυγενίδου, της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών και άλλων φορέων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ