Τρίτη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Μετά από αυτή για την ΕΜΑΚ και προ 2 ημερών την απόρριψη αιτήματος για προσωρινό “πάγωμα” που υπέβαλλαν μεμονωμένα 115 υγειονομικοί, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε και το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση αναστολής επί της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι οποίοι εφόσον δεν εμβολιαστούν τίθενται σε αναστολή εργασίας, από σήμερα, άνευ αποδοχών.
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Στο δικόγραφο αναφερόταν, ότι “η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία”.
Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για παραβίαση διεθνών συμβάσεων που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.
Αρχισε η επίδοση αναστολών
“Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους”, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Εμβολιασμοί στο… και πέντε και νέες κινητοποιήσεις
Πάντως, ακόμη και σήμερα ένας αριθμός υγειονομικών σπεύδει να εμβολιαστεί, προκειμένου να αποφύγει την αναστολή.
Όποιος εργαζόμενος αποφασίσει να κάνει από αύριο ή τις επόμενες ημέρες το εμβόλιο δεν θα μπει σε αναστολή και θα μπορέσει να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 14 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού του με το μονοδοσικό και μετά από 35 ημέρες αν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος “να μη χάσει τη δουλειά του” και να αναδείξει “τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία”.
Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
Καλεί τους επαγγελματίες υγείας “έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι “δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
“Εκτός” περίπου 10.000 υγειονομικοί
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε σύνολο περίπου 115.000 εργαζομένων, αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα τις θέσεις εργασίας τους περίπου 10.000 υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.