Δημοσιογραφικές Ομοσπονδίες και ενώσεις στις χώρες της Δύσης κάνουν παγκόσμια έκκληση ενόψει του συνεδρίου των G7 για παροχή βοήθειας στους δημοσιογράφους του Αφγανιστάν που απειλούνται από την κρίση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) και οι συνυπογραφουσες ενώσεις με επιστολή της στη G7 ζητουν την προστασία και την απομάκρυνση των εργαζομένων και δημοσιογράφων στα ΜΜΕ με την άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας και εγγυήσεων. Ζητούν επίσης ενέργειες ώστε οι δημοσιογράφοι που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους.
Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το CPJ κατέγραψε και εξέτασε τις υποθέσεις σχεδόν 400 δημοσιογράφων που χρειάζονται εκκένωση και εξετάζει χιλιάδες επιπλέον αιτήματα. Το CPJ έχει επίσης τεκμηριώσει πολλαπλές επιθέσεις στον Τύπο από τους Ταλιμπάν την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων φυσικών επιθέσεων και γυναικών παρουσιαστών της κρατικής τηλεόρασης που αναγκάστηκαν να βγουν στον αέρα.
Εξαιτίας της διεθνούς κινητοποίησης δημοσιογραφικών οργανώσεων ήδη η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έδωσε το δικαίωμα σε 200 αφγανούς δημοσιογράφους να εγκατασταθούν στη χώρα. Η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να βοηθήσει 75 αφγανούς εργαζομένους στα ΜΜΕ, το Πακιστάν έχει διασώσει έως και 311 εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ενώ ο Καναδάς έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα βοήθειας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η ΠΟΕΣΥ απηύθυνε επίσης έκκληση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συμμετάσχει η χώρα στη διεθνή εκστρατεία προστασίας των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ εκδίδοντας έκτακτη βίζα. Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει.