Στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας, αλλά και σε θέματα που άπτονται της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε διεξοδικά σε συνέντευξή του στο ρ/σ του Alpha ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, δεδομένης της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στα Σκόπια, τον οποίο συνόδευσε.
«Είναι η τέταρτη επίσκεψη, έχουν έρθει δύο φορές στην Ελλάδα και είναι η δεύτερη φορά που πηγαίνουμε εμείς στην Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας και κουβεντιάζουμε μαζί τους μια σειρά από θέματα», είπε. Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι η Β. Μακεδονία «είναι μία μικρή χώρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ελληνική οικονομία, στηρίζεται στην πολιτική και αμυντική υποστήριξη την οποία παρέχουμε, και βεβαίως υπάρχουν μία σειρά από οικονομικά και ενεργειακά θέματα, τα οποία κουβεντιάσαμε. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ο οποίος χειρίζεται και θέματα τα οποία σχετίζονται με την Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κατ’αρχάς θέλησε να αποσαφηνίσει ότι «η περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η μόνη συμφωνία που διέπει τις σχέσεις μας», όπως επίσης και το γεγονός ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία η οποία υπάρχει, την σεβόμαστε και απαιτούμε να την σεβαστεί και η άλλη πλευρά». Επισήμανε δε ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν υπάρχει στις σχέσεις μας με άλλες χώρες, δεν σημαίνει ότι σαν καλοί γείτονες και σαν χώρες που θέλουν να επιδιώξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική συνεργασία μεταξύ τους, δεν θα κάνανε πολλά από αυτά που ήδη κάνουμε».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ορισμένα βασικά παραδείγματα από θέματα που χειριζόμαστε με την Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας. Όπως «ο περίφημος αγωγός πετρελαίου ο οποίος συνδέει τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων από τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, ο οποίος δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει κατασκευαστεί, και τον οποίο επιδιώκουμε να βάλουμε και πάλι σε λειτουργία».
«Αυτό γίνεται», τόνισε «στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας διότι η χώρα είναι ενεργειακά εξαρτώμενη από τρίτους παρόχους». Δεύτερο παράδειγμα το οποίο συζητείται που ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι τα εμπορικά σήματα: «Είναι μια συζήτηση την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε. Εδώ η Συμφωνία των Πρεσπών μας έχει βάλει μία δυσκολία- είναι αυτό που έχω πει και στη Βουλή- ότι εμείς διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο ότι σε πάρα πολλά σημεία δεν μας δίνει τις πρακτικές ευκολίες, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία θα πρέπει να κάνουμε».
Ειδικότερα επισήμανε ότι «έχουμε ξαναβαφτίσει το Επιμελητήριο της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας από Οικονομικό Μακεδονικό Επιμελητήριο σε Οικονομικό Επιμελητήριο της Β. Μακεδονίας, έχουμε θέματα τα οποία άπτονται συγκοινωνιών, της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, που είναι προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και εκπαίδευσης, διότι πρέπει να απεμπολίσουν ιδέες, πινακίδες, ονόματα και ιστορικά εγχειρίδια τα οποία χρησιμοποιούνται στα σχολεία τους και τα οποία συνάδουν με την κατεύθυνση την οποία είχε η χώρα μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια σε ό,τι αφορά την προέλευση και την ταυτότητά τους».
Ερωτηθείς αν από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας της Β. Μακεδονίας τίθεται το θέμα της επικύρωσης των μνημονίων από την ελληνική Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «διακριτικά τίθεται. Και αυτό το οποίο λένε είναι ότι όπως εμείς απαιτούμε να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και αυτοί λένε ότι πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Βέβαια εμείς κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή αλλά πρέπει να να γίνουν περισσότερα βήματα από τη δική τους πλευρά σε αυτή την κατεύθυνση».
Στο σημείο αυτό ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της χώρας που έχει συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας να μη φέρει τον τίτλο Β. Μακεδονία. «Αυτό πυροδοτεί λίγο την ένταση ανάμεσά μας», είπε. «Το έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε πάρει την προφορική δέσμευση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι κινείται στην κατεύθυνση του να αλλαχτεί το όνομα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου σε ομάδα που θα φέρει τον όρο Β. Μακεδονία όπως έγινε και με άλλες ομοσπονδίες. Έχουν κάνει πολλά βήματα», πρόσθεσε.
Σχετικά με την επικύρωση των μνημονίων από την ελληνική Βουλή ο κ. Φραγκογιάννης απάντησε ότι τα μνημόνια αυτά έχουν κατατεθεί, και η επικύρωσή τους θα γίνει σε μία χρονική στιγμή η οποία θα είναι προς όφελος της χώρας μας και προς όφελος των σχέσεων απέναντί τους.
Ειδικότερα για την διπλωματική και οικονομική πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπάρχει «μία πολυδιάστατη διπλωματική αποστολή». «Διατηρούμε» είπε «πολύ στενές σχέσεις με όλες τις χώρες της γειτονιάς μας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις με τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β.Αφρικής. Την άλλη Δευτέρα πρόκειται να στείλουμε στην Τυνησία μία μεγάλη παρτίδα από εμβόλια στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, το ίδιο έχουμε κάνει και σε άλλες χώρες. Πηγαίνουμε στη Λιβύη, πηγαίνουμε στο Ιράκ, χτίζουμε σχέσεις με τα ΗΑΕ, με τη Σαουδική Αραβία, με το Ισραήλ και βεβαίως με τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας».
Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων, τα οποία περιέγραψε με πρόσφατο άρθρο του, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι σκοπός του είναι η αποτύπωση του οράματος της Οικονομικής Διπλωματίας αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όπως εξήγησε για να έρθει ένας ξένος επενδυτής στη χώρα μας, θα πρέπει κατ’αρχάς να υπάρχει μία αγορά για το προϊόν του. Επίσης κάποιες βασικές προϋποθέσεις που είναι, όπως είπε, η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, τα κίνητρα, και η ομάδα των ανθρώπων που θα αναλαμβάνει να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως αυτή του Enterprice Grecce και των εμπορικών μας ακολούθων σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Φραγκογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά με την έγκριση των στρατηγικών επενδύσεων και την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν οργανωμένοι χώροι για να μπορεί να εγκατασταθούν επενδύσεις βιομηχανικού τύπου.«Αυτοί οι χώροι λοιπόν δεν μπορεί να είναι πια η αγροτική γη η οποία αλλάζει χρήση και γίνεται βιομηχανική, αλλά πρέπει και μπορεί να είναι ένα οργανωμένο βιομηχανικό πάρκο.
Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην ταχύτητα με την οποία ο ξένος επενδυτής μπορεί να νοικιάσει ή να αγοράσει ένα οικόπεδο και σε όλα τα έργα υποδομής τα οποία υπάρχουν προκειμένου να τον βοηθήσουν να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Το λέω αυτό τόσο με την ιδιότητά μου ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, όσο και σαν στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων για 25 χρόνια που έκανα ακριβώς αυτή τη δουλειά από την αντίθετη πλευρά του τραπεζιού», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.