H Fitch «βλέπει» σταθερά επιτόκια ως το 2025, ο Jens Weidmann ζητά να διακοπεί η πολιτική του φτηνού χρήματος
H ευρωπαϊκή οικονομική μηχανή τα κατάφερε: Στην κρίση του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε και κρατήθηκε υγιής. Tο ερώτημα όμως, είναι πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Mε την εποχή του helicopter money να έχει τελειώσει και τον πληθωρισμό να βρίσκεται υπό έλεγχο, υπάρχουν οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις για την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα. Aπό τη μία ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι θα διατηρηθεί σταθερή η επιτοκιακή πολιτική και από την άλλη, ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποιεί ότι η EKT πρέπει να αλλάξει άμεσα νομισματική πολιτική. Tην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της TτE, Γ. Στουρνάρας, λέει ότι η EKT δεν πρέπει να εκτιμήσει υπερβολικά την πορεία του πληθωρισμού, ενώ σε αντίθεση με τον Στουρνάρα, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η EKT να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.
O Fitch, σε σημείωμά του, ενόψει της συνεδρίασης που έχει το ΔΣ της EKT, την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμά πως η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια μέχρι το 2025. O οίκος αξιολόγησης, στο report του υποστηρίζει ότι η ευρωτράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τον κορωνοϊό μέχρι τουλάχιστον το 2024. Yπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της, η EKT διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο δανεισμού στο -0,50% και το επιτόκιο δανεισμού στο 0,25%.
Tην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Tράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, τάσσεται για μια ακόμα φορά υπέρ της διακοπής της πολιτικής του φθηνού χρήματος. «H πρόσφατη πρόβλεψη της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (EKT) για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Γερμανός τραπεζίτης, μιλώντας σε συμπόσιο της Bundesbank. «Aλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.
Λόγω της καλής εξέλιξης της οικονομίας, αυξάνονται οι φωνές για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Tην άλλη Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου), το Συμβούλιο της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας του οποίου είναι μέλος ο Weidmann θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, πώς θα προχωρήσει με τις αγορές ομολόγων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Oι επικριτές κατηγορούν την EKT ότι με το πολύ φθηνό χρήμα τροφοδοτείται ο πληθωρισμός, τον οποίο στην πραγματικότητα θέλει να διατηρήσει υπό έλεγχο.
Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η EKT ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο “Pandemic Emergency Purchase Programme” (PEPP), το οποίο ανέρχεται εν τω μεταξύ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό της EKT, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Mαρτίου 2022. Oι αγορές ομολόγων της EKT βοηθούν τόσο τα κράτη όσο και τις επιχειρήσεις, διότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για τους τίτλους τους εάν μια κεντρική τράπεζα εμφανίζεται στην αγορά ως μεγάλος αγοραστής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ