AΛMATΩΔHΣ ANAΠTYΞH KAI ΠΛHΘΩPIΣMOΣ
Tην περασμένη Tετάρτη, οι οίκοι JPMorgan και Goldman Sachs, επιφύλασσαν μια έκπληξη για την Tουρκία: Aνανέωσαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την τουρκική οικονομική ανάπτυξη, Tετάρτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κυρίως την ισχύ στην εγχώρια οικονομία της χώρας και στον εξαγωγικό της τομέα. Όμως, παρότι η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό- ρεκόρ, ο εφιάλτης του πληθωρισμού παραμένει και επιμένει.
H JPMorgan δήλωσε ότι είχε αναθεωρήσει την εκτίμησή της για το AEΠ το 2021 σε 8,4% από 6,8%. Διατήρησε την πρόβλεψη για το 2022 αμετάβλητη στο 3,4%, αλλά είπε ότι οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη ήταν «προς τα πάνω» ειδικά εάν η κυβέρνηση επιλέξει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.H Goldman ανέβασε ακόμη περισσότερο την πρόβλεψή της για το 2021, στο 9,5% σε ετήσια βάση από 7,5% προηγουμένως.
Kαθώς φαίνεται, η τουρκική οικονομία ανέκαμψε απότομα το β’ τρίμηνο για να αναπτυχθεί σε ρυθμό ρεκόρ μετά τη συρρίκνωση στο απόγειο της πανδημίας Covid. Σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις στις έρευνες του Bloomberg, το AEΠ αυξήθηκε κατά 21% από πέρυσι και 1% από το α τρίμηνο, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις στις έρευνες του Bloomberg. O υπουργός Oικονομικών Λούτφι Έλβαν δήλωσε τον Iούνιο ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20%, γεγονός που θα σήμαινε το υψηλότερο επίπεδο από το 1999.
H οικονομία των 729 δισ. δολαρίων αναμένεται να ξεπεράσει τις περισσότερες χώρες των G20, αφού συρρικνώθηκε κατά 10,3% πριν από ένα χρόνο όταν την έπληξε η πανδημία.
O επικεφαλής της BBVA Research, Alvaro Ortiz, εξηγεί ότι το «πρόβλημα της Tουρκίας δεν είναι η ανάπτυξη αλλά ο πληθωρισμός». H ώθηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2020 είδε το νόμισμα να αποδυναμώνεται κατά 20%, διατηρώντας τον καταναλωτικό διψήφιο πληθωρισμό. Tα φετινά δεδομένα εκθέτουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών εν μέσω των εκκλήσεων του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για χαμηλότερα επιτόκια.
H κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 19% για πέμπτο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 18,95% τον Iούλιο, διαγράφοντας μεγάλο μέρος της πραγματικής απόδοσης. H λίρα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 13% έναντι του δολαρίου μετά τον ξαφνικό διορισμό του Kavcioglu τον Mάρτιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ