Οργανώσεις αυτόχθονων πληθυσμώνπροέτρεψαν τους παγκόσμιους ηγέτες την Κυριακή να υποστηρίξουν έναν νέο στόχο για την προστασία του 80% της λεκάνης του Αμαζονίου έως το 2025, λέγοντας ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών που οδηγεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Γης πέρα από ένα σημείο χωρίς επιστροφή.
Οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων της Αμαζονίας ξεκίνησαν την εκστρατεία τους σε ένα διήμερο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Φύση στη Μασσαλία, όπου αρκετές χιλιάδες αξιωματούχοι, επιστήμονες και ακτιβιστές θέτουν το έδαφος για τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στην κινεζική πόλη Κούνμινγκ το επόμενο έτος.
“Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί μαζί μας για να αντιστρέψουμε την καταστροφή του σπιτιού μας και να προστατεύσουμε έτσι το μέλλον του πλανήτη”, δήλωσε ο José Gregorio Diaz Mirabal, επικεφαλής συντονιστής της COICA, που εκπροσωπεί αυτόχθονες οργανώσεις σε εννέα χώρες της λεκάνης του Αμαζονίου.
Το κείμενο που κατέθεσε ζητεί ένα «συνολικό σχέδιο δράσης» για να τεθεί τέλος στην αποψίλωση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στον Αμαζόνιο, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την βιολογική ισορροπία της Γης, κυρίως μέσω της απορρόφησης του CO2. «Κάθε χρόνο η Αμαζονία χάνει περισσότερα από 10.000 km2. Είναι επείγον, όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Χοσέ Γκρεγκόριο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι οργανώσεις των αυτοχθόνων εξασφαλίζουν δικαίωμα ψήφου αυτή τη χρονιά στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Φύση, η οποία φέρνει μαζί τα κράτη, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις διεθνείς και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες οικονομικής ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις. Έχει 1.400 μέλη και την υποστήριξη πληθώρας ειδικών.
Σημειώνεται ότι, αν και δεν είναι δεσμευτικές, οι αποφάσεις του εν λόγω συνεδρίου που ψηφίζονται από τα μέλη κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν σημεία αναφοράς.