Σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ολες οι χώρες καταγράφουν (εκτός των Σκανδιναβικών) τιμές χονδρεμοπορικής πάνω από €100 ανά MWh, ακόμη και η Πολωνία), η οποία συνήθως είναι χαμηλότερη.
Πρωταθλητής ακρίβειας είναι ο πολύπαθος ευρω-νότος. Ιδιαίτερα χτυπημένος από την κρίση του ευρώ που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία και τώρα δέχεται τα πιο ισχυρά πλήγματα στο πεδίο των ενεργειακών τιμών που έχουν εκτοξεύσει τα τιμολόγια πιέζοντας δραματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στα συμβόλαια της “επόμενης ημέρας” στα χρηματιστήρια ενέργειας οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από 150 ευρώ ανά MWh σε Ισπανία και Πορτογαλία, στην Ιταλία ξεπερνούν τα 150 ευρώ ανά MWh και τα 140 ευρώ ανά MWh στην Ελλάδα.
Το ράλι καλά κρατεί. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο την υψηλότερη, κατά μέσο όρο, χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, με 121,72 ευρώ/MWh.
Στις προθεσμιακές αγορές ενέργειας στη Γαλλία οι τιμές συμβολαίου 1 έτους (ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για αντιστάθμιση των τιμών Cal 2022) έχει αυξηθεί πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά. Ασύλληπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη.
Παράλληλα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία εκτοξεύτηκε, καθώς η Ιρλανδία προειδοποίησε για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένα μπλακ άουτ, καθώς το ενεργειακό κόστος της ενέργειας σπάει ρεκόρ σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν κάτω από αυτό που απαιτείται για την ικανοποίηση της ζήτησης.
Οποιαδήποτε απροσδόκητη αναταραχή ή διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η διακοπή λειτουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ή η απότομη πτώση του ανέμου στα αιολικά, μπορεί να οδηγήσει τις ήδη ασταθείς τιμές ακόμη υψηλότερα, δυναμώνοντας τον πόνο για τους καταναλωτές καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και οι ανάγκες για θέρμανση.
Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα πριν, η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών αέριων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου στον κόσμο, σκαρφάλωσαν στα 62 €/τόνο, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό.