Ρεαλιστικές μειώσεις χρέους
Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, που βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης, θα πρέπει να έχουν στόχο τη στήριξη των επενδύσεων στην μετά τον κορωνοϊό εποχή και ταυτόχρονα να επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές μειώσεις των τεράστιων χρεών ορισμένων χωρών, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα συζητήσεις, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου του Eurogroup που πραγματοποιείται στην πόλη Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία, σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα, αφού αρχίσει εκ νέου η εφαρμογή τους το 2023, στην μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα.
Να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, αλλά στοχευμένα
Την ανάγκη να συνεχιστούν τα υποστηρικτικά μέτρα της οικονομίας, αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο, επεσήμαναν ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σλοβενία.
«Δεν είναι η ώρα για μια περιοριστική οικονομική πολιτική, αυτό θα ήταν επικίνδυνο», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας. Ο σκοπός δεν είναι απλώς η ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά η «βιώσιμη ανάπτυξη», στην οποία θα βοηθήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 18 χωρών-μελών, ενώ αναμένεται η έγκριση και για τα υπόλοιπα.
Σχετικά με τη φερεγγυότητα των εταιρειών που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, ο Ιταλός Επίτροπος εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος που αποφεύχθηκε ένα «κύμα χρεωκοπιών», χάρη στην ισχυρή οικονομική αντίδραση των κρατών-μελών και στα μέτρα που ελήφθησαν στην ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τώρα χρειάζεται μια πιο «επιλεκτική στήριξη» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις «βιώσιμες επιχειρήσεις». «Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στην τεράστια πράσινη μετάβαση των οικονομιών μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη πρέπει να είναι επίμονη και βιώσιμη
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο, αλλά «δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και να διατηρήσουμε ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους» είπε. Η ανάκαμψη πρέπει να είναι επίμονη και βιώσιμη και όσο το δυνατόν χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και τα πιο θετικά από το αναμενόμενο στοιχεία για την ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία στις χώρες της ΕΕ, και στο άνοιγμα των οικονομιών, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας.
Για την κατάσταση της πανδημίας, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επισημάνθηκε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ότι σε 13 χώρες της ΕΕ καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των θανάτων από covid-19 παραμένει πολύ χαμηλός, χάρη στην επίτευξη του στόχου να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ.
Ντομπρόβσκις: Θα χρειαστεί μια διαδικασία μείωσης του χρέους που θα είναι ρεαλιστική
«Θα χρειαστεί μια διαδικασία μείωσης του χρέους που θα είναι ρεαλιστική για όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την αναγκαία στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις νωρίτερα κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που θέτουν όρια στον δανεισμό των κυβερνήσεων για την προστασία του ευρώ, έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι συζητήσεις για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων είναι πιθανό να διαρκέσουν έως και το επόμενο έτος, αλλά ήδη εμφανίζονται ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως η ανάγκη προστασίας των επενδύσεων, που συνήθως αποτελούν το πρώτο “θύμα” των περικοπών δαπανών κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Τζεντιλόνι: Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που συνέβη στην προηγούμενη κρίση
«Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που συνέβη στην προηγούμενη κρίση όταν οι δημόσιες επενδύσεις από έτος σε έτος σχεδόν μηδενίστηκαν», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος.
«Αυτό δεν πρέπει να συμβεί τα επόμενα χρόνια και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο αύριο θα έχουμε μια συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες που σχετίζονται με τις επενδύσεις», σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η επίτευξη συναίνεσης επί των αλλαγών θα απαιτήσει «μεγάλη προσπάθεια».
Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να δοθεί στις “πράσινες” επενδύσεις, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 της Ευρώπης με στόχο να μηδενιστούν έως το 2050. Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τύχουν ειδικής αντιμετώπισης, ενώ υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο ακόμη και για εξαίρεσή τους από τη διαδικασία υπολογισμού του ελλείμματος.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητηθεί.