Μια startup βιοτεχνολογική εταιρεία οραματίζεται την ανάστασηενός ζώου που εξαφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια: το μάλλινο μαμούθ.
H Colossal, που ιδρύθηκε από τον Ben Lamm, επιχειρηματία τεχνολογίας και λογισμικού και τον George Church, γενετιστή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κι έναν από τους βραβευμένους με Νόμπελ αρχιτέκτονες τεχνικών επεξεργασίας γονιδίων CRISPR, ελπίζει να «αναπτύξει γρήγορα τον τομέα της επαναφοράς εξαφανισμένων ειδών», σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας. «Θα ξεκινήσουμε ένα πρακτικό και αποτελεσματικό μοντέλο αναδημιουργίας και θα είμαστε η πρώτη εταιρεία που θα εφαρμόσει προηγμένες τεχνικές τροποποίησης του γενετικού κώδικα για να επανεισάγει το μαλλιαρό μαμούθ στην αρκτική τούνδρα», υποστηρίζεται.
Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει τη χρήση γονιδιακής επεξεργασίας “για την αποκατάσταση του μάλλινου μαμούθ στην Αρκτική τούνδρα”. Καθώς οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal, η έρευνα θα περιλαμβάνει τον επαναπρογραμματισμό DNA ελεφάντων με χαρακτηριστικά μαμούθ, όπως παχιά μαλλιά και στρώματα λίπους, για να βοηθήσει τα υβριδικά ζώα να επιβιώσουν στη σιβηρική τούνδρα. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 60 γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα διακριτικά χαρακτηριστικά του μαμούθ και θα χρησιμοποιήσουν αυγά ελέφαντα ή καλλιέργεια ιστών.
Η δημιουργία υβριδικών παχύδερμων και η επανεισαγωγή τους στην τούνδρα θα επιτρέπει «να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα που χάθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει ή και να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή», υποστηρίζει η εταιρεία. Τα μαμούθ θα μπορούσαν για παράδειγμα «να ξαναδώσουν ζωή στα αρκτικά λιβάδια» που συλλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απορροφούν το μεθάνιο, δυο αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας κατάφερε να συλλέξει 15 εκατομμύρια δολάρια, από ιδιωτικά κεφάλαια, για να πετύχει αυτόν τον στόχο, παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν πολλοί. «Υπάρχουν τόσα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία», εξήγησε η βιολόγος Μπεθ Σαπίρο στην εφημερίδα New York Times. «Δεν πρόκειται για επαναδημιουργία. Δεν θα ξαναϋπάρξουν μαμούθ στη Γη. Αν τελικά λειτουργήσει, θα πρόκειται για ένα χιμαιρικό ελέφαντα, έναν εντελώς καινούριο οργανισμό, συνθετικό και γενετικά τροποποιημένο» ανέφερε εξάλλου η Τόρι Χέριτζ, βιολόγος και παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
«Τα μαμούθ προτείνονται ως λύση για να σταματήσει το λιώσιμο των μόνιμων στρωμάτων πάγου επειδή θα αφαιρέσουν δέντρα, θα ποδοπατήσουν και θα συμπιέσουν το έδαφος και θα μετατρέψουν τα τοπία σε λιβάδια, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το έδαφος δροσερό», ανέφερε ο Gareth Phoenix, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ . «Ωστόσο, γνωρίζουμε στις δασικές περιοχές της Αρκτικής ότι τα δέντρα και η κάλυψη των βρύων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του μόνιμου πάγου, οπότε η αφαίρεση των δέντρων και η εξάλειψη των βρύων βρύου θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε».