Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρώπης καθώς ανακάμπτει είναι αν οι αρχές θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να μεταμορφώσουν τη δυναμική της, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιν Λαγκάρντ.
Τα πρωτοφανή μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης και η πρόοδος στους εμβολιασμούς έχουν οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ένα σημείο όπου “η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από αυτό που περιμέναμε”, δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg Television. Η Ευρωζώνη αναμένεται πλέον να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν από την πανδημία πριν από το τέλος του 2021.
Ένα βασικό τεστ είναι πλέον αν η Ευρώπη θα αναλάβει δράση για να κλείσει το κενό που υπάρχει μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου, να μειώσει τις ανισότητες που εντάθηκαν από την πανδημία και να βοηθήσει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη οικονομία, σημείωσε η Λαγκάρντ.
“Το θέμα είναι να κατευθύνουμε τη χρηματοδότηση στις σωστές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν σε ένα σωστό πλαίσιο, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των οικονομικών και θα τις βάζουν στις σωστές ράγες για να είναι περισσότερο ψηφιακές και πιο πράσινες”, ανέφερε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδειξαν “καλό συντονισμό” στο αποκορύφωμα της κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα αντλήσουν πολύτιμα μαθήματα από την εμπειρία. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη, το οποίο συνδυάζει δάνεια και επιχορηγήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
Το ταμείο “θα βοηθήσει τις χώρες να συγκλίνουν και θα μειώσει το κενό που υπάρχει μεταξύ κάποιων χωρών του Νότου και των χωρών του Βορρά. Σίγουρα αυτή είναι η πρόθεση”, ανέφερε.
Μια μεγάλη πρόκληση είναι επίσης να αναστραφεί η ζημιά που έγινε σε τομείς της αγοράς εργασίας, με τις γυναίκες και τους νέους να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων στο να χάσουν την εργασία τους, ανέφερε. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Federal Reserve, σημειώνοντας ότι παρά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν τα οφέλη και σε αυτούς που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την κρίση.