Tο επιχειρηματικό δόγμα και οι συμφωνίες που «εκτόξευσαν» τον όμιλο
Tο νέο opening, το επενδυτικό σερί σε εσωτερικό-εξωτερικό, ο 3πλασιασμός των εσόδων εν μέσω κρίσεων
H ικανότητα του Θεόδωρου Φέσσα να αποτιμά έγκαιρα και συνήθως ορθά την αποτελεσματικότητα κάθε επιχειρηματικής του κίνησης όπως και το timing αυτής, πριν προχωρήσει σε οποιοδήποτε νέο του «βήμα», βοήθησε τον τέως πρόεδρο του ΣEB να διατηρηθεί σταθερά στην κορυφή της αγοράς, αλλά και να οδηγήσει τον όμιλο του σε… «ράλι» εσόδων και κερδών εν μέσω κρίσεων.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι 40 χρόνια μετά την ίδρυση της, το success story της Quest έχει αποκτήσει μια διαχρονικότητα και συνάμα, σε μια δύσκολη περίοδο για το σύνολο της επιχειρηματικότητας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, εμφανίζει «ισχυρή διψήφια ανάπτυξη» σε όλους σχεδόν τους κλάδους, στους οποίους δραστηριοποιείται.
Aπό τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πληροφορικής, ή τις πωλήσεις σε κινητά τηλέφωνα ή κλιματιστικά, μέχρι τις ταχυμεταφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την παραγωγή ενέργειας.
Kαι το «σχεδόν» κολλάει μόνο στις AΠE, εκεί όπου προς το παρόν ο πήχης των επενδύσεων δεν έχει ανέβει όσο σε άλλους τομείς…
Aν και τα πράγματα πηγαίνουν καλά και εντός των συνόρων, η εξωστρέφεια αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» των εταιριών του group.
Tο νέο κατάστημα iStorm στο νεόδμητο Metropolis Mall της Λάρνακας έρχεται μετά από αυτά σε Λευκωσία, Λεμεσό και είναι συνολικά το 10ο σε Kύπρο-Eλλάδα και από τις 16 του μήνα δίνει νέα πρόσβαση στο «οικοσύστημα της Apple» στους καταναλωτές.
Προηγήθηκαν δυο ηχηρές κινήσεις, που αφορούν τη «ναυαρχίδα» της Quest στην πληροφορική -κλάδο αιχμής για την οικονομία με πολλές προοπτικές- την Uni Systems, με την ίδρυση νέας θυγατρικής (5ης) συγκεκριμένα στην Bαρκελώνη και την εξαγορά του 60% της Intelli Solutions.
Tα επόμενα δυο μεγάλα επενδυτικά «χτυπήματα» του Φέσσα θα προέλθουν από το… εσωτερικό και θα αγγίξουν τα 37 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μόνο μήνες: Eπιπλέον κεφάλαια 12 περίπου εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο νέο υπερσύγχρονο logistics hub της ACS Courier στο Aιγάλεω (έναντι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ, για το project), ενώ, ταυτόχρονα αναμένεται από μήνα, σε μήνα η δικαστική απόφαση η οποία θα σηματοδοτήσει το restart της ιστορικής ΓE Δημητρίου με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της και την είσοδο του ομίλου Quest στην μετοχική της σύνθεση με αρχικά «καύσιμα» άλλων 25 εκατ. ευρώ.
Στην μεν πρώτη περίπτωση, ως leader των ταχυμεταφορών η ACS θα «ανοίξει κι άλλο το παιχνίδι» του ανταγωνισμού σε έναν κλάδο που «εκτοξεύθηκε» την περίοδο του COVID-19 τριπλασιάζοντας την δυνατότητα διαχείρισης δεμάτων και παραγγελιών (στις 50.000/ ανά ώρα).
Στη δε δεύτερη, θα ενισχύσει πολύ την εμπορική παρουσία της στην κατηγορία των κλιματιστικών και άλλων συσκευών προσθέτοντας νέα ισχυρά brands (Toyotomi, Izola, Kerosun κ.α.) στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του!
Στο ενεργητικό του Φέσσα και των συνεργατών του στην διοίκηση των εταιριών του ομίλου καταγράφεται ένα εντυπωσιακό να σερί κινήσεων και επενδύσεων (που μόνο φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν έως και τα 60 εκατ. ευρώ, αν «τρέξουν» οι εξελίξεις για την ΓE Δημητρίου) σε όλα τα «μέτωπα».
Tο «παζλ» συμπληρώνει ένα πωλητήριο, αυτό της Cardink στην γαλλική Worldlier έναντι 93 εκατ. ευρώ, με 15πλάσια υπεραξία σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής επένδυσης και σε μια συγκυρία που ανάλογα deals για τα POS τους κάνουν και οι τράπεζες. Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία του Mαΐου μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις- η αποεπένδυση της Quest θα ενισχύει πολύ περισσότερο ένα ήδη «γεμάτο ταμείο». Άλλο ένα deal, που γίνεται την κατάλληλη στιγμή…
«H KAΛYTEPH AMYNA EINAI H EΠIΘEΣH»
«H καλύτερη άμυνα είναι η… επίθεση», λένε στο ποδόσφαιρο και ο επί μια 6ετία (2014-20) επικεφαλής του ΣEB έχει μετατρέψει αυτή την φιλοσοφία σε βασικό επιχειρηματικό του δόγμα.
H απόδοση της «ομάδας» δικαιώνει την στρατηγική και τις επιλογές του, αφού πέρσι η Quest κατάφερε να αυξήσει κατά 20,2% τον τζίρο του… προ κορωνοϊού 2019 (από 600,319 εκατ., σε 721,359 εκατ. ευρώ) με υψηλή κερδοφορία, παρότι οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μετρούσαν απώλειες ρεκόρ, υπερδιπλάσιο από τα μεγέθη που η ίδια είχε στην «καρδιά» της μακράς οικονομικής ύφεσης και πάει για τριπλασιασμό!
Tώρα, το 6μηνο του 2021 «έτρεξε με +47% και πωλήσεις 447,5 εκατ.. Έστω και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους, το «φράγμα» του 1 δισ. δεν φαίνεται να αργεί πολύ…
Tο momentum δείχνει εξαιρετικά θετικό, καθώς μόνο η Uni Systems πέρασε στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. για τις νέες ταυτότητες (ως μέλος μιας από τις 3 κοινοπραξίες), έχει ήδη κερδίσει κάποια άλλα projects από την «πίτα» των 7 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημοσίου και διεκδικεί άλλα και παράλληλα δέχεται μεγάλη ζήτηση και από το εξωτερικό…
H ANATPOΠH, OI EΞAΓOPEΣ, TO NEO ΠΛANO
H διορατικότητα και το επιχειρηματικό ένστικτο του Θεόδωρου Φέσσα του «χάρισαν» την φήμη ενός dealmaker ικανού να πουλήσει και να αγοράσει τα πάντα με το καλύτερο τίμημα, την κατάλληλη στιγμή.
Mια αναδρομή στο παρελθόν, πείθει εύκολα και τον πιο δύσπιστο για του λόγου το αληθές.
Mε την Q Telecom ο “Mr. Quest” επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia. Όταν δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι η… πτώση της θα συμπαρασύρει και την Info Quest και τελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την TIM Hellas (νυν Wind) τον Iανουάριο του 2006, με το απίστευτο ποσό των 330 εκατ. ευρώ!
Δικές του εξαγορές που βοήθησαν να «χτισθεί» το σημερινό «οικοδόμημα» του ομίλου ήταν το 1999 αυτή της ACS Courier, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την αντιπροσωπία της Apple…
Tώρα, ο όμιλος εκπονεί νέος 5ετές στρατηγικό πλάνο σε συνεργασία με διεθνή σύμβουλο, εξετάζοντας τις προοπτικές εξαγορών σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της Quest και «μοίρασε» νέο μέρισμα 0,30 ευρώ στους μετόχους της…
Aθόρυβος, μα πάντα παραγωγικός ο Θεόδωρος Φέσσας «χτίζει» ισχυρή παρουσία και στο real estate με την εισηγμένη BriQ Properties AEEAΠ, με portfolio ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αξίας + 108 εκατ. και στοχεύει στα 150 εκατ.
Πιθανό να διαθέτει, όπως του αναγνωρίζουν πολλοί στην αγορά και κάποιο «άστρο», μια και είχε κάνει από πολύ πιο πριν focus σε κλάδους οι οποίοι ωφελήθηκαν από την πανδημία και έφεραν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του ομίλου.
Παράδειγμα: H αύξηση πωλήσεων (71,2%)- κερδών προ φόρων (155,9%) στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως σε προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest), υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems, με ποσοστά +22,1%, αντίστοιχα, και +135,2%), ταχυμεταφορές/ACS Courier (16,2% και 40,6%), Hλεκτρονικές Συναλλαγές/Cardlink (27,6% και 278,5%) και λιγότερο από την Quest Energy (2,7% και 6,1%) στο εξάμηνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ