H κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την νεολαία. Στην πανδημία λέγοντας ότι είναι ανέμελοι και δεν τηρούν τα μέτρα. Ηταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο με το εργασιακό νομοσχέδιο και έμειναν κατά χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ μετά τη χθεσινή του ομιλία.
«Οι νέοι δεν θέλουν χαρτζιλίκι αλλά σχέδιο και όραμα για να μείνουν στη χώρα», τόνισε. Υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης δεν λύνουν τα προβλήματα και αναφέρθηκε στην πρότασή του για την παιδεία που περιεγράφηκε στη χθεσινή ομιλία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού των 800 ευρώ.
Γιατί δεν ζητάω εκλογές
Δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Εχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και τολμά ας τις προκηρύξει.
Η πανδημία και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Βιώνουμε μια δυσμενή πραγματικότητα, τόνισε επικαλούμενος τα στοιχεία από τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Η χώρα μας είναι από τον Αύγουστο και μετά δεύτερη σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη. Αυτή η πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Οταν είχαμε θετικά αποτελέσματα τα πιστώνεται ο «Μωυσής» και τώρα κάποιοι άλλοι, οι πολίτες.
Ο εμβολιασμός δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Δεν είμαστε σε καλό επίπεδο. Υπάρχουν και σε αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να πείσει, γιατί αντί να κάνει στοχευμένες καμπάνιες δεν χρηματοδότησε το μήνυμα αλλά το μέσο.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λέει η επιτροπή βιοηθικής είναι το τελευταίο στάδιο. Είναι ίσως χρήσιμο όταν έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και τότε με αυτό μπορείς να φτάσεις σε τοίχος ανοσίας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αφορά την ανθρώπινη ζωή, βλέπουμε να μην έχει εμβολιαστεί ένα 30% στις κρίσιμες μεγάλες ηλικίες. Εμείς θα βγούμε μπροστά, εγώ σε κάθε δυνατότητα επαναλαμβάνω την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Λέμε «ναι» στον εμβολιασμό αλλά όχι σε μια λογική διχασμού που δημιουργεί εντάσεις.
Η κυβέρνηση συνεργασίας
Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα, ώστε να εφαρμοστεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις αγωνίες των πολιτών. Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική ή θα έχει μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές.
Εμεις θέσαμε το στόχο και το πρόταγμα για τις εκλογές: θα έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική ή θα υπάρχουν εκβιασμοί για δεύτερες εκλογές. Δεσμευόμαστε ότι όταν πάρουμε την πρώτη διερευνητική εντολή (νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θα προχωρήσουμε σε επαφές για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.
Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός: η λαϊκη ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Η μεσαία τάξη και οι γονικές παροχές
Απαντώντας στο γιατί αντιδρά στο μέτρο για τις δωρεάν γονικές παροχές έως €800.000 ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να ορίσουμε τη μεσαία τάξη. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 έχει το 13% των φορολογουμένων. Που είναι η μεσαία τάξη; στο 83% ή στο 13%. Αν ήθελε να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα μπορούσε να πάει το όριο στις 200.000-250.000 ευρώ. Το πήγε στις 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. ευρώ για δυο γονείς. Μόνο24.000 φορολογούμενοι έχουν αυτή την περιουσία, το 0,4%. Αυτό είναι στο μυαλό του, όχι η μεγάλη πλειοψηφία. Ας καταργούσε την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς στο δημόσιο και συνταξιούχους ή το τέλος επιτηδεύματος.
Δεν είναι ηθικό να νομοθετούνται φοροελαφρύνσεις για μια τόσο μικρή ομάδα, στην οποία ανήκει και ο κος Μητσοτάκης που έχει 32 ακίνητα. Είναι ανήθικο.
Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες. Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες είναι 1,8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα (διαγραφή χρέους που υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ είναι άπαξ) είναι έκτακτα, όπως αυτά κατά του κύματος ακρίβειας.