Τα ενέσιμα εμβόλια ενδεχομένως να μπουν σύντομα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ (UCR) ερευνούν την πιθανότητα μετατροπής βρώσιμων φυτών όπως το μαρούλι σε εργοστάσια εμβολίων mRNA ώστε να φτιάξουν “φαγώσιμα εμβόλια”, τα οποία ελπίζουν ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση του COVID-19.
Υποστηριζόμενο από μια επιχορήγηση 500.000 δολαρίων από τοNational Science Foundation, το έργο λειτουργεί δείχνοντας πώς τα γονίδια από τα mRNA εμβόλια μπορούν να παραδοθούν στα φυτικά κύτταρα μέσω των χλωρωπλάστων, με τρόπο που τους επιτρέπει να αναπαράγονται. Εάν αυτό λειτουργήσει, ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα φυτά θα μπορούν να παράγουν τόσο mRNA όσο μια παραδοσιακή ένεση εμβολίου.
“Ιδανικά, ένα μόνο φυτό θα παρήγαγε αρκετό mRNA για να εμβολιάσει ένα μόνο άτομο”, δήλωσε ο καθηγητής Juan Pablo Giraldo του Τμήματος Βοτανικής και Επιστημών των Φυτών του UNCR, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Αν λοιπόν “εμβολιάζεται” κάποιος απλά τρώγοντας μια σαλάτα, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αφού θα μπορούν να “εμβολιάζονται” όχι μόνο όσοι δεν το κάνουν επειδή φοβούνται τις βελόνες αλλά επίσης η μεταφορά αυτών των φυτικών “εμβολίων” θα είναι πιο απλή και πολύ χαμηλότερου κόστους από τα σημερινά.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές χωρίς χρονικούς και τεχνικούς περιορισμούς (π.χ διατήρηση σε συνθήκες κατάψυξης) και άρα κινδύνους να υποστούν οποιαδήποτε αλλοίωση. Επίσης το κόστος αυτής της μεθόδου εμβολιασμού θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις υπάρχουσες. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μπορούν να “εμβολιάζονται” εύκολα και γρήγορα πληθυσμοί που για γεωγραφικούς ή/και οικονομικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.
«Αν τα καταφέρουμε θα μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το εμβόλιο του στην αυλή ή τον κήπο του ενώ φυσικά θα μπορεί κάποιος αγρότης να καλλιεργήσει μεγάλες εκτάσεις» ανέφερε ο Χουάν Πάμπλο Ζιράλντο.