Με στόχο να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις
Οι τράπεζες χαλαρώνουν τα κριτήρια για την πιστοληπτική αξιολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο να μπορέσουν να διοχετεύσουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων.
Τα κριτήρια χρηματοδότησης θα στραφούν προς τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης, όπως επεσήμανε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε ενημερωτική εκδήλωση της ΕΤΕ (συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής Βασίλης Καραμούζης και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδη), με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τις ευκαιρίες που προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Οι τράπεζες πρέπει να δούμε πιο ανοιχτόμυαλα το κριτήριο της βιωσιμότητας επενδυτικών σχεδίων και να διασφαλίσουμε επαρκή διασπορά των χρηματοδοτήσεων ώστε να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς. Όπως τόνισε, τώρα, η οικονομία βρίσκεται σε αλλαγή τροχιάς και οι τράπεζες πρέπει να μετατοπίσουν τον «φακό» της αξιολόγησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τους, μπροστά και όχι στο παρελθόν. «Να βλέπουμε τα cashflows της επιχείρησης αν είναι αρκετά για να δώσουμε δάνειο. Το ενέχυρο πια, είναι κακή τραπεζική», τόνισε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για ατομικές επιχειρήσεις, αλλά για επιχειρήσεις με προσωπικό, τζίρο, προστιθέμενη αξία για την οικονομία, που κάνουν φορολογική δήλωση και έχουν να δηλώσουν κάτι».
Για περισσότερες επιχειρήσεις από όσες γνωρίζει το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να έχουν τραπεζικό προφίλ, έκανε λόγο ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι οι ΜμΕ μπορούν να φτιάξουν το τραπεζικό προφίλ τους και να αποφασίσουν πότε θέλουν να κάνουν αίτηση ένταξής στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η ΕΤΕ έχει ήδη «λίστα» επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση, ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχος της είναι να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις κατά 50% – 60% από τα ποσά που έχει εκταμιεύσει μέχρι στιγμής.Σημειώθηκε ότι ο ρόλος της ΕΤΕ ξεπερνά αυτόν της χορήγησης ενός δανείου και οι υπηρεσίες που παρέχει στις επιχειρήσεις εκτείνονται σε συμβουλευτική και καθοδήγηση, bridge financing, έκδοση εγγυητικών, υπηρεσίες leasing, επενδυτικής τραπεζικής, αντιστάθμισης κινδύνου κ.ά.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τόσο για τις τράπεζες, όσο και για την κυβέρνηση, η ταχύτητα και η επιτυχής απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ, θα αποτελέσουν το μέγα στοίχημα, ώστε να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό της χώρας και να συντελεστεί ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι επιχειρήσεις που να θέλουν να επενδύσουν και να έχουν επενδυτικά σχέδια και όχι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποντάροντας κυρίως στην επιδότηση.
Είπε επίσης ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ΤΑΑ προσφέρει πολύ ελκυστικούς όρους χρηματοδότησης και επιδοτήσεων που μπορούν να συνδυαστούν με αυτές του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλων αναπτυξιακών εργαλείων, αρκεί η έναρξη της επένδυσης να γίνεται ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης ένταξης σε κάποιο από τα αναπτυξιακά προγράμματα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα πρόσθετα κριτήρια για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε, προβλέπεται ότι το άθροισμα της συνεργασίας δύο ή περισσότερων μικρών εταιρειών, θα πρέπει να οδηγεί σε τζίρο τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερο από αυτόν που έκανε πριν η επιχείρηση με τον μεγαλύτερο τζίρο.
Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε και μία πρόβλεψη από την οποία μπορεί να ωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Πρόκειται για τον ορισμό της εξωστρέφειας (ως κριτηρίου επιλεξιμότητας για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων) όπου ο τζίρος, 20% και πάνω, από εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών, περιλαμβάνει και τζίρο που πραγματοποιεί η επιχείρηση με κάρτες εξωτερικού (πελάτες τουρίστες που πληρώνουν με κάρτες).
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β)πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη. Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.
Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι θα εγκρίνει τα αιτήματα δανειοδότησης στο ΤΑΑ μέσα σε ένα μήνα ή δύο για πιο περίπλοκα σχέδια. Ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών είπε ότι οι ελεγκτικές εταιρείες θα αξιολογούν την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων σε 2 – 4 εβδομάδες. Το Υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει Μητρώο διαπιστευμένων ελεγκτών.
Οι συμβάσεις του ΤΑΑ με τις τράπεζες θα υπογραφούν μέσα στον Οκτώβριο.