Ηεταιρεία φυτικών προϊόντων κρέατος Impossible Foods διαθέτει από την περασμένη εβδομάδα «χοιρινό κιμά» φυτικής προέλευσης σε εστιατόρια των ΗΠΑ, και θα ακολουθήσουν Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, ενώ σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλες αγορές τους ερχόμενους μήνες.
Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι το εναλλακτικό προϊόν της είναι πιο γευστικό και υγιεινό από τον αυθεντικό κιμά. Πρόκειται για το τρίτο αντίστοιχο προϊόν που κυκλοφορεί, μετά τον μοσχαρίσιο κιμά και τις κοτομπουκιές, όλα φυτικής προέλευσης, μέσω των οποίων επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη θέση του στον αναπτυσσόμενο τομέα της παραγωγής υποκατάστατων κρέατος φυτικής πρωτεΐνης.
«Το χοιρινό δεν θεωρείται γενικότερα υγιεινό προϊόν, αλλά πλέον έχεις ένα υποκατάστατο που είναι το ίδιο καλό γευστικά, αλλά στην πραγματικότητα καλύτερο για σένα», εξήγησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντένις Γουντσάιντ, σε δηλώσεις του στο CNBC. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν, που φτιάχνεται κυρίως από σόγια, προσφέρει τον ίδιο αριθμό πρωτεϊνών, όπως και το αυθεντικό κρέας, αλλά χωρίς χοληστερίνη, 1/3 λιγότερο κορεσμένο λίπος και αρκετά λιγότερες θερμίδες.
Όπως αναφέρει η Impossible Foods, σε τυφλή μελέτη που πραγματοποίησε, το 54% των καταναλωτών του Χονγκ Κονγκ είπε ότι προτιμά το υποκατάστατο. «Δεν πρόκειται να λανσάρουμε ένα προϊόν εκτός αν είναι πραγματικά καλύτερο από το ανάλογο των ζώων – τόσο από άποψη γεύσης, που αποδεικνύουν αυτά τα δεδομένα, όσο και από πλευράς θρεπτικής αξίας», δήλωσε ο Woodside.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι για το «χοιρινό» της χρησιμοποιεί 81%-85% λιγότερο νερό, ενώ παράγει 73%-77% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι η συνηθισμένη παραγωγή χοιρινού.