Η εισαγωγή στην προστασία του περιβάλλοντος κι η εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων πόρων, αποτελούν τις κύριες θεματικές ενότητες του e-σεμιναρίου για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση και την πιστοποίηση των εργαζομένων σε αυτές ως “Energy Scouts”. Το σεμινάριο πραγματοποιείται για 5η κατά σειρά φορά και θα λάβει χώρα στις 12, 13, 14 και 20 Οκτωβρίου 2021.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για μια περισσότερο “πράσινη”, ενεργειακά, αγορά, που υλοποιείται, διαδικτυακά, στο πλαίσιο του έργου “Young Energy Europe 2.0” και περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
· Εισαγωγή στο περιβάλλον
· Εισαγωγή στην κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις
· Εισαγωγή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη
· Φυσικοί Πόροι – εισαγωγή, έννοιες, στατιστικά στοιχεία
· Οικονομική σημασία φυσικών πόρων
· Εξοικονόμηση πόρων στις επιχειρήσεις – μέθοδοι και παραδείγματα
· Ενέργεια και κλιματική αλλαγή
· Συστήματα Α.Π.Ε.
· Εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική χρήση
· Μεθοδολογία Υπολογισμού ενεργειακής εξοικονόμησης
· Αξιολόγηση βιωσιμότητας επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας
Το “Young Energy Europe 2.0” εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (EUKI), χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Κατασκευών και Ασφάλειας των Αντιδραστήρων της Γερμανίας και συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK). Εκτός από την Ελλάδα, το εν λόγω έργο υλοποιείται ταυτόχρονα στη Γερμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Κροατία.
Μέσα από ένα τετραήμερο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το “Young Energy Europe 2.0” απευθύνεται σε νέους εργαζόμενους όλων των κλάδων της αγοράς και προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να συμβάλουν ως “Energy Scouts” στην αναγνώριση και καταγραφή των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του διαδικτυακού σεμιναρίου θα διοργανωθούν ημερίδες υβριδικού χαρακτήρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα εξηγήσουν το πώς οι ίδιοι θα μπορέσουν να στηρίξουν τις εταιρείες τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και πόρους.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις “Energy Scouts” με τις σφραγίδες της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώ όσοι διακριθούν, θα συμμετάσχουν σε διεθνείς συναντήσεις Energy Scouts, που πραγματοποιούνται στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, θα προβληθούν στις δράσεις επικοινωνίας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που αφορούν στο έργο “Young Energy Europe 2.0”.
Το κοινοτικό έργο υποστηρίζουν στην Ελλάδα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι κ.κ. Struecker Marco – μέλος διοικητικού συμβουλίου και υπεύθυνος του Τμήματος της Γερμανίας στο ΕΒΕΑ, Μιχάλης Καθαράκης – διευθυντής ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Εμμανουήλ Βλαχογιάννης – Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.