Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αττάλειας και Κύπρου (όπως φαίνεται στο κόκκινο σημείο στον χάρτη) βγάζουν οι Τούρκοι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία, «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν». Η ισχύς της νέας NAVTEX είναι από την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
H τουρκική NAVTEX έρχεται μία ημέρα μετά την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς και την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Κύπρου, Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία «Eunomia 2/2021».
Στόχος της Άγκυρας είναι να «στήσει»… σκηνικό έντασης στην Κύπρο, ενώ επιμένει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Λευκωσία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.
Νωρίτερα, δίνοντας το «στίγμα» των προθέσεων της Άγκυρας, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τις έρευνες του πλοίου Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ακάρ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας». Υποστήριξε ακόμη ότι «υπάρχουν μελέτες για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας».