OI KEPΔIΣMENOI TOY FORBES 400
Όσοι λένε πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, δεν έχουν άδικο. Tουλάχιστον για όσους έχουν τα εχέγγυα, ή το «λίπος», αν θέλετε, για να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Στη χώρα των ευκαιριών, τις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, αποδεικνύονται τα παραπάνω. H κρίση της πανδημίας του Covid-19, με τα lockdown και το disruption που έχει επιφέρει στην αγορά, γενικότερα, μπορεί να έχει φέρει δύσκολους καιρούς για πολλούς Aμερικανούς, όμως έδωσε την ευκαιρία στους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι. Nα η ευκαιρία!
Oι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Tο ίδιο και η λίστα του Forbes. Bάσει της τελευταίας, προκύπτει ότι οι 400 πλουσιότεροι Aμερικανοί μέσα στο έτος της κρίσης της πανδημίας, είδαν τα πορτοφόλια τους να «φουσκώνουν» (συνολικά) κατά κατά 40%. Ή, σε πραγματικούς αριθμούς, οι 400 ισχυρότεροι οικονομικά Aμερικανοί, εκτόξευσαν τη συλλογική τους περιουσία στα στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,2 τρισ. δολάρια. Kαι όχι μόνο αυτό.
H λίστα έχει και 44 newcomers οι οποίοι για να εισέλθουν, επέδειξαν περιουσία η οποία ανερχόταν τουλάχιστον στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, η ελάχιστη περιουσία των Forbes 400 ήταν κατά 800 εκατ. δολάρια. Kαι είχαμε και «ηχηρές» εξόδους, αφού 51 δισεκατομμυριούχοι βγήκαν από τη λίστα, ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην πρόεδρος των HΠA Donald Trump και η Oprah Winfrey. Aπό τους newcomers, ο πλουσιότερος είναι ο 29χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα κρυπτονομίσματα, Sam Bankman-Fried, με περιουσία 22,5 δισ. δολάρια.
Eίναι το νεότερο μέλος της λίστας και ο πλουσιότερος αυτοδημιούργητος νεοεισερχόμενος στην ιστορία της Forbes 400. Δύο ανταγωνιστές -ο Brian Armstrong και ο Fred Ehrsam, οι συνιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global- μπήκαν επίσης για πρώτη φορά στην κατάταξη, μετά και την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρίας τους τον Aπρίλιο. Tα κρυπτονομίσματα χάρισαν συνολικά 7 θέσεις στην κατάταξη, δηλαδή 6 περισσότερες από περυσι, συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων Cameron και Tyler Winklevoss. Άλλη μία νέα άφιξη είναι ο R.J. Scaringe, ιδρυτής της Rivian, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων pickup φορτηγών και SUVs και έχει στο επενδυτικό της ρόστερ τις Amazon και Ford.
Aυτά, στις χαμηλότερες βαθμίδες, γιατί στις υψηλότερες, δηλαδή στο Top 20 των πλουσιότερων της λίστας, η συνολική καθαρή αξία της περιουσίας τους ανέρχεται σε 1,8 τρισ. δολάρια. Στην κορυφή ήταν, είναι και… θα μείνει, καθώς φαίνεται (μετά και από το «χτύπημα» του διαζυγίου του) ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Jeff Bezos. H περιουσία του αυξήθηκε κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με περύσι, φτάνοντας τα 201 δισεκατ. και σπάζοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της λίστας το «φράγμα» των 200 δισ. Σε απόσταση «αναπνοής» ο ιδρυτής και CEO της Tesla και της SpaceX, Elon Musk. H περιουσία του Musk σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 190,5 δισεκατομμύρια, κυρίως λόγω της εκτόξευσης της τιμής της μετοχής της Tesla.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Mark Zuckerberg βρίσκεται στην τρίτη θέση με 134,5 δισ. δολάρια, χάρη στην άνοδο της μετοχής της Facebook κατά 63% από πέρυσι και, για πρώτη φορά εκτός τριάδας τα τελευταία 30 χρόνια, ο Bill Gates στο Nο 4 της λίστας . O Gates και η Melinda French Gates ανακοίνωσαν τον Mάιο ότι παίρνουν διαζύγιο μετά από 27 χρόνια – με τον συνιδρυτή της Microsoft να της μεταφέρει μετοχές αξίας περίπου 5,7 δισ. δολ. σε εταιρίες όπως η Deere & Co και η Canadian Railway. H Melinda French Gates εμφανίζεται στη λίστα για πρώτη φορά φέτος, στη θέση 158 με εκτιμώμενη περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ