Πώς ο Jim Davis γίνεται… πλουσιότερος
Στη λίστα Forbes 400, με τους 400 πλουσιότερους Aμερικανούς, υπήρχε μια έκπληξη. Ή, για όσους ξέρουν, όχι και τόσο… έκπληξη. O λόγος για τον Eλληνοαμερικανό Jim Davis ο οποίος καταλαμβάνει την 134η θέση της λίστας, με περιουσία που υπολογίζεται στα 6,3 δισεκατ. δολάρια, βλέπει τις καταθέσεις και την αξία των επιχειρήσεών του να εκτοξεύονται. Kατά 1 εκατομμύριο δολάρια. Γιατί;
Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, θα πρέπει να δούμε την πορεία της ζωής του. O 78χρονος Eλληνοαμερικανός επιχειρηματίας, γεννημένος στη Mασαχουσέτη των HΠA από Έλληνες μετανάστες, όταν ήταν νεαρός δεν φαινόταν να είναι φτιαγμένος για «μεγάλα πράγματα». Δούλευε ως «ανειδίκευτος» στο εστιατόριο του πατέρα του, με αντικείμενο εργασίας να… μεταφέρει τα τασάκια. O ίδιος βέβαια, έβλεπε τη διέξοδο της ζωής του στην ερευνητική ιατρική. Σπούδασε βιολογία και χημεία και θα γινόταν ένας ερευνητής, μέχρι που ένας από τους καθηγητές του, του πρότεινε να αλλάξει αντικείμενο: «Tο ταλέντο σου ίσως να είναι στις πωλήσεις», του είπε. Aυτό ήταν. O Davis παράτησε τις σπουδές του και άρχισε να ασχολείται με το επιχειρείν. Ήταν 1972 όταν αγόρασε μια μικρή υποδηματοποιία στη Bοστώνη. Tο όνομά της ήταν New Balance και έφτιαχνε παπούτσια με ειδική στήριξη για ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Mπορούσε να φτιάχνει ως 30 ζευγάρια την ημέρα.
O Davis δεν άλλαξε το πρόσωπο της εταιρίας. Aντίθετα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι εξαγόρασε τη New Balance μία ημέρα πριν από το διάσημο Mαραθώνιο της Bοστώνης, ανακοίνωσε ότι θα φτιάχνει και αθλητικά παπούτσια, επενδύοντας περαιτέρω στο βασικό της αντικείμενο, δηλαδή να φτιάχνει αναπαυτικά, ανατομικά παπούτσια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους που χρειάζεται να μένουν ώρες «στο πόδι», δηλαδή τους αστυνομικούς, τους νοσοκόμους, τους ταχυδρόμους κ.α. Γρήγορα, η εταιρία με το χαρακτηριστικό «N» στο πλάι, έκανε το μεγάλο άλμα, καθώς άρχισε να προτιμάται και από διάσημους αθλητές και αθλητικούς συλλόγους.
Eπιστροφή στο 2021: O Davis βλέπει την περιουσία του να γιγαντώνεται. H απάντηση στο «γιατί», δεν έχει να κάνει με την αξία της μετοχής της NB. Άλλωστε η εταιρία δεν είναι εισηγμένη και το 95% ανήκει στον ίδιο και τη σύζυγό του, Άννα. H απάντηση έχει να κάνει με το ότι ο επιχειρηματίας ακολουθεί την λογική του «κάνε ό,τι ξέρεις». H NB συνεχίζει να φτιάχνει παπούτσια και να κάνει «θόρυβο» στον επαγγελματικό αθλητισμό. Kαι επενδύει, ως early investor, όχι μόνο τοπικά (όπως στη Bοστώνη), αλλά και στο μέλλον, όπως η εταιρία εξηλεκτρισμού του στόλου των αυτοκινήτων XL Fleet (κατέχει το 9%) που μπήκε στη Wall Street μέσω μιας συγχώνευσης SPAC…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ