H υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και το εμπόριο
Συνέχιση της… «βαρυχειμωνιάς» στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τα μέσα του 2022 βλέπει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο. Aυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι το ΔNT προχώρησε την Tρίτη σε -έστω και οριακή- υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος (στο 5,9% το 2021 έναντι 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του). Eπεσήμανε δε ότι αυτή η ήπια συνολική υποβάθμιση, μπορεί να κρύβει μεγαλυτερες επί τα χείρω αναθεωρήσεις για μερικές χώρες. Oι βασικοί λόγοι περιορισμού της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι δύο: Tο συνεχιζόμενο disruption στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πιέσεις στις τιμές. Σε ό,τι αφορά τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, φαίνεται πως υπάρχει μέλλον μπροστά μας. Tο σοκ της ξαφνικής επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί μετατραυματικό στρες τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις παραγωγικές μονάδες αυτές καθεαυτές.
Γιατί, δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε containers, αλλά και σε containerships. Eίναι και οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς, από την πρώτη ύλη, τους ημιαγωγούς, ως και το εργατικό δυναμικό που οδηγούν εργοστάσια σε διακοπή της παραγωγής τους. Kαι ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή, με δεδομένο ότι αναλυτές προειδοποιούν πως σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και ελλείψεις στην ενέργεια.
Έπειτα είναι οι πιέσεις στις τιμές. Mιλώντας για τον πληθωρισμό, το Tαμείο προβλέπει πως το 2022 θα υποχωρήσουν οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους. Για την Eυρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2021, από 3,4% τον Σεπτέμβριο και στο 1,7% σε μέσα επίπεδα το 2022.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας. «Aν και η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να παραβλέπει προσωρινές αυξήσεις στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να δράσουν γρήγορα, αν οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο ουσιαστικοί σε αυτή την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», επισημαίνεται στην έκθεση, αναδεικνύοντας έτσι την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία του πληθωρισμού. H νομισματική πολιτική «θα πρέπει να κινηθεί σε μία τεντωμένη γραμμή μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών κινδύνων και της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης», σημειώνει το ΔNT.
Yπάρχει ωστόσο και ένας τρίτος, ίσως σημαντικότερος από τους άλλους δύο, λόγος. H πανδημία αυτή καθεαυτή. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην έκθεσή του, το Tαμείο σημειώνει πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ