Παρά το γεγονός ότι επέστρεψε τα 51 εκατομμύρια ευρώ, δεν ξεμπέρδεψε από τις δικαστικές περιπέτειες ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, αρνείται να υπογράψει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Η διαφωνία του εισαγγελέα έγκειται στο περιεχόμενο της δήλωσης της τράπεζας, με την οποία αποδέχεται τα χρήματα και συναινεί στο να πάψει η ποινική δίωξη εναντίον του κ. Λαυρεντιάδη.
Ο επιχειρηματίας εναντίον του οποίου ασκήθηκε έρευνα για ξέπλυμα χρήματος με βάσει πόρισμα της αρχής έκανε προ εβδομάδων ένα μεγάλο βήμα με βάσει της διατάξεις του αναθεωρημένο το 2010 άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει επί λέξει:
«Το αξιόποινο των κακουργημάτων των άρθρων 374 και 375 εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος».
Ο κ. Λαυρεντιάδης κατέθεσε 51 εκατομμύρια στην Proton Bank (όσα ανέφερε το πόρισμα της Αρχής), η τράπεζα συμφώνησε μαζί του, το ίδιο και ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που διενήργησε την έρευνα
Αντίθετα όμως με την τράπεζα και τον δικαστικό λειτουργό, ο προϊστάμενος του Δραγάτση εισαγγελέας Πεπόνης, αρνείται να υπογράψει την αρχειοθέτηση.
Τα επιχειρήματα
Το βασικό επιχείρημα σχετίζεται πιθανότατα με το γεγονός ότι η επιστροφή των χρημάτων ουσιαστικά οδηγεί σε μονόδρομο αθώωσης ενώπιον οποιουδήποτε εγχώριου ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου και βέβαια επί της ουσίας δεν δίνει δυνατότητα ούτε καν άσκησης δίωξης σε βάρος του.
Αντίθετα αυτό δίνει τη δυνατότητα βέβαια σε νομικούς κύκλους να μιλήσουν για «εμμονές και λαϊκίστικη διάθεση κάποιων που προσπαθούν να μιλήσουν για συγχωροχάρτι στον Λαυρεντιάδη, όταν είναι γνωστό πώς αφενός η έρευνα μένει ανοιχτή και αφετέρου αυτού του τύπου οι νόμοι εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Αγγλία κλπ».
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από στελέχη των δικαστηρίων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ήδη ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, βασιζόμενος στο πόρισμα της ΤτΕ, οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση δίωξης για απιστία (κακούργημα) σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και του ΔΣ της Proton Bank για τη χορήγηση δανείων που μπορεί να φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (προνομιακά επιτόκια, χαμηλές εξασφαλίσεις).
Τα δάνεια δόθηκαν την περίοδο που υπήρχε στην τράπεζα ο επιχειρηματίας σε κύκλο εταιριών του και το αδίκημα αφορά αυτούς που «ενώ είχαν ως αποστολή τη διαχείριση χρημάτων της τράπεζας , έδιναν επισφαλή δάνεια».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα αναφέρεται η αύξηση εκείνο το διάστημα της χορήγησης δανείων κατά περίπου 69% όταν το σύνολο των τραπεζών είχε συρρίκνωση κατά περίπου κατά 5%. Η δίωξη αυτή, εκ μέρους του κ. Δραγάτση θα είναι ανεξάρτητη από τον κυοφορούμενο συμβιβασμό και μπορεί να οδηγήσει είτε σε νέο συμβιβασμό , είτε σε ένα δικαστική περιπέτεια για τον κ. Λαυρεντιάδη.