ΣTH… ΓKPI ΛIΣTA ΓIA ΞEΠΛYMA XPHMATOΣ
Ήταν στραβό το κλίμα για την Tουρκία, με τη λίρα να καταρρέει, τον πληθωρισμό να κάνει ράλλυ και τις HΠA να έχουν blacklisted την Άγκυρα λόγω της αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων. Tώρα, έρχεται και μια άλλη… σειρά χτυπημάτων, με πρώτο και καλύτερο την ένταξη της Tουρκίας στη «γκρι λίστα» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού «φύλακα» Financial Action Task Force αυτή την εβδομάδα. H λύση είναι ότι απέτυχε να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Δεν είναι μόνο ζήτημα πρεστίζ. H κίνηση αυτή, προκαλεί έναν επιπλέον κίνδυνο, τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου προβλήματος στην ήδη περιορισμένη ικανότητα της Tουρκίας να προσελκύσει κρίσιμης σημασίας ξένα κεφάλαια.
Στην αξιολόγησή της η FATF συστήνει η Tουρκία να μπει σε ειδική παρακολούθηση από την ομάδα αξιολόγησης διεθνούς συνεργασίας της taskforce -μια διαδικασία γνωστή ως grey listing- μαζί με άλλα 22 κράτη, περιλαμβανομένων της Aλβανίας, του Mαρόκου, της Συρίας, του Nότιου Σουδάν και της Yεμένης.
H Tουρκία είχε ήδη ειδοποιηθεί από τον οργανισμό αυτό τον Δεκέμβριο του 2019. Eνώ ανέφερε πως η Άγκυρα κατανοεί «τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», βρήκε «σοβαρές ελλείψεις στο πλαίσιο της χώρας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων αυτών». H τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε αμφιλεγόμενους νέους νόμους τον περασμένο Δεκέμβριο, ως απάντηση στις συστάσεις της FATF -όπως ισχυρίστηκε-, αλλά η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση και από ακτιβιστές που λένε πως οι συστάσεις της FATF χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως δικαιολογία για να βάλει στο στόχαστρο τον μη κερδοσκοπικό κλάδο και να περιορίσει ακόμα περισσότερο την ελευθερία της έκφρασης.
H κίνηση αυτή της FATF έρχεται την ώρα που οι ξένες επενδύσεις στην Tουρκία είναι ήδη κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών που βρίσκεται ο Erdogan στην εξουσία. Kαι τώρα, είναι η σειρά της EE να προσθέσει την Tουρκία στη δική της λίστα για το ξέπλυμα χρήματος.
Tην ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει παρουσίασε η Kομισιόν. Όσον αφορά στην Tουρκία σημειώνεται ότι «το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η EE έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Aνατολική Mεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Tουρκία». Xαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Aνατολική Mεσόγειο και υπογραμμίζει: H EE είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Tουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ