Την Κίνα θα επισκεφθεί την παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, «εν μέσω της κρίσης του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη», όπως ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Πεκίνο.
Η Κίνα αποτελεί έναν εν δυνάμει χρηματοδότη του Ευρωπαϊκού Ταμείου, εάν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσουν σήμερα στις Βρυξέλλες το άνοιγμα του Ταμείου σε ξένους, ιδιώτες και δημόσιους, επενδυτές.
«Ο κ. Ρέγκλινγκ βρίσκεται στην ιδανική θέση για να συζητήσει τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης τη στιγμή που το ΕΤΧΣ βρίσκεται στο επίκεντρο της επίλυσης της κρίσης και έχει δημιουργηθεί για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης», εξηγεί σε ανακοίνωή της η ΕΕ.
Η επίσκεψη του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Πεκίνο ανακοινώνεται τη στιγμή που οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται απόψε, υπό την πίεση ολόκληρου του κόσμου, για μία συνάντηση κορυφής κατά την οποία καλούνται να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει τη ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη διάσωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η κινεζική εφημερίδα China Daily αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, και κυρίως η Κίνα, συμφωνούν να συμμετάσχουν σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η κινεζική εφημερίδα, «η συμφωνία (αυτή των αναδυομένων χωρών) είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών»», εάν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες το άνοιγμα του ταμείου σε εξωτερικούς επενδυτές.
Συμμετέχοντας σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες χώρες μπορούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στο πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, γράφει η China Daily.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ενεργητικό ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν θεωρείται αρκετό για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ιταλία, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών.
Το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί είτε ασφαλίζοντας το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών είτε με τη διεύρυνση των μέσων που διαθέτει, κυρίως μέσω του ανοίγματός του σε ξένους επενδυτές.
Στην περίπτωση αυτή, η Κίνα, η οποία κατέχει ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με γάλλους και γερμανούς εμπειρογνώμονες που δεν κατονομάζονται, θα ήταν σε θέση να επενδύσει το ΕΤΧΣ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.