Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι «το τέλος του άνθρακα είναι ορατό», αφού η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή και άλλες χώρες δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά να καταργήσουν σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα και να σταματήσουν την κατασκευή νέων σταθμών.
Οι Βρετανοί οικοδεσπότες της Συνόδου COP26, σε δήλωση που εξέδωσαν αργά την Τετάρτη, ανέφεραν ότι με τις νέες υπογραφές σημαίνει ότι 190 έθνη και οργανισμοί δεσμεύονται να απεξαρτηθούν από την χρήση αυτού του καυσίμου που συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο στην κλιματική αλλαγή.
Περισσότερες από 40 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία. Εξ αυτών οι 18 αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην επενδύσουν σε νέα εργοστάσια άνθρακα για πρώτη φορά. Ωστόσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, όπως επίσης η Αυστραλία και η Ινδία, που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση.
Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των επενδύσεων για νέα παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα προβλέπει σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα μέσα στη δεκαετία του 2030 για τις μεγάλες οικονομίες και μέσα στη δεκαετία του 2040 για τα πιο φτωχά κράτη.
«Το τέλος της εποχής του άνθρακα είναι πλέον στον ορίζοντα» τόνισε σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση. «Ο κόσμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι έτοιμος να δώσει τέλος στον άνθρακα και να “αγκαλιάσει” τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη ενός μέλλοντος, που στηρίζεται στην καθαρή ενέργεια» συμπλήρωσε.
Μια σειρά από ανακοινώσεις οικονομικών αναμένονται στη Σύνοδο σήμερα Πέμπτη για να συνοδεύσουν τις δεσμεύσεις για τον άνθρακα – μέσω νέων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια και κεφαλαίων για τη στήριξη εργαζομένων και περιοχών που εξαρτώνται από τον τομέα του άνθρακα για τα προς το ζην.