Το αποτύπωμα άνθρακα του πλουσιότερου 1% του κόσμου είναι κοντά στο να είναι 30 φορές υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, την ίδια στιγμή που οι εκπομπές του φτωχότερου 50% θα συνεχίσουν να είναι κάτω από τους κλιματικούς στόχους. αναφέρει μια νέα έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.
Η έρευνα, που διεξήχθη από δύο ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς, έρχεται τη στιγμή που οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. «Μια μικροσκοπική ελίτ φαίνεται να έχει το ελεύθερο για να ρυπάνει», αναφέρει η Naftoke Dabi , ειδικός για το κλίμα στην Oxfam.
Η οργάνωση ανέθεσε τη μελέτη στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής. «Οι υπερμεγέθεις εκπομπές τους τροφοδοτούν ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή στόχο περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης».
Οι επιστήμονες του κλίματος προειδοποιούν ότι υπάρχει μια πεπερασμένη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορούμε να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα πριν ο πλανήτης ξεπεράσει το όριο των 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι υπερπλούσιοι – πολλοί από τους οποίους έχουν πολλά σπίτια, ιδιωτικά τζετ και σούπερ γιοτ – εκπέμπουν πολύ περισσότερα απόόλους τους άλλους. Μια πρόσφατη μελέτη που κατέγραψε τα αεροπορικά ταξίδια διασημοτήτων μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρήκε ότι ορισμένες εκπέμπουν πάνω από χίλιους τόνους ετησίως.
Αλλά το παγκόσμιο 1% δεν είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι, ή ακόμη και εκατομμυριούχοι – περιλαμβάνει όποιον κερδίζει πάνω από 172.000 δολάρια. Αυτή η μελέτη εξέτασε επίσης το πλουσιότερο 10% του κόσμου – όποιος κερδίζει πάνω από 55.000 $ – και διαπίστωσε ότι οι εκπομπές παρέμεναν ακόμα υψηλές. Το πλουσιότερο 10% θα εκπέμπει εννέα φορές περισσότερο άνθρακα από το μερίδιό που του αναλογεί.
Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν θανατηφόρες καταιγίδες, πείνα και κακουχίες. Ένας δισεκατομμυριούχος προκαλεί περισσότερες εκπομπές με μία μόνο πτήση στο διάστημα από ό,τι μπορεί να επιφέρουν ένα δισεκατομμύριο φτωχότεροι άνθρωποι σε μια ζωή.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η γεωγραφική κατανομή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν αποτελείται πλέον κυρίως από παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες. Σχεδόν το ένα τέταρτο (23 %) του πλουσιότερου 1% είναι Κινέζοι και το ένα δέκατο (11%) είναι Ινδοί.
Ο Τιμ Γκιρ , συγγραφέας της μελέτης στο IEEP, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύσουν με τις πολιτικές τους τους εξαιρετικά πλούσιους. «Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης CO2 για πολυτελή αγαθά ιδιωτικά τζετ και ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια, καθώς και για τον περιορισμό των επενδύσεων όπως στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων».
Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε επίκριση χθες για μια πτήση διάρκειας 19 λεπτών σε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Βιέννη στη Μπρατισλάβα. Η πτήση αυτή ήταν «οικολογικό αμάρτημα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαικής Ένωσης Φορολογουμένων, Μίκαελ Τζέγκερ, στην εφημερίδα «Bild».