Μια Καναδή που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα διαγνώστηκε ως πιθανότατα ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που πάσχει από «κλιματική αλλαγή», καθώς οι γιατροί είπαν ότι οι καύσωνες και η κακή ποιότητα του αέρα ευθύνονται για την κατάστασή της.
Ο Δρ Kyle Merritt, υπεύθυνος για τη διάγνωση της ηλικιωμένης από τον Nelson στη Βρετανική Κολομβία που έπασχε από άσθμα, είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία που έγραψε την κλιματική αλλαγή ως αιτία νόσησης.
«Αν δεν εξετάζουμε την υποκείμενη αιτία και απλώς αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, απλώς θα συνεχίσουμε να μένουμε όλο και πιο πίσω», ανέφερε ο γιατρός του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Glacier Media.
Ο Καναδάς υπέφερε από έναν ιστορικό καύσωνα φέτος τον Ιούνιο, ακολουθούμενο από μια εποχή πυκνής αιθαλομίχλης που προκλήθηκε από πυρκαγιές. Η Βρετανική Κολομβία, η δυτικότερη επαρχία του Καναδά, είδε θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούνιο, οι οποίες πιστεύεται ότι σκότωσαν 500 ανθρώπους. Οι δασικές πυρκαγιέςείχαν ως αποτέλεσμα η ποιότητα του αέρα να γίνει 43 φορές χειρότερη από τα επίπεδα που ήταν αποδεκτά ως ασφαλή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Είμαστε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, φροντίζουμε όλους, από τους πιο προνομιούχους έως τους πιο ευάλωτους, από βρέφημέχρι ετοιμοθάνατους, τους βλέπουμε όλους. Και είναι σκληρό να βλέπεις ανθρώπους, ειδικά τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία μας, να επηρεάζονται. Είναι απογοητευτικό», δήλωσε ο Δρ Merritt.
Η ασθενής, ηλικίας 70 ετών, διαγνώστηκε το καλοκαίρι αμέσως μετά τον καύσωνα που ο Δρ Merritt λέει ότι συνέβαλε άμεσα στην επιδείνωση της πάθησής της. «Έχει διαβήτη. Έχει κάποια καρδιακή ανεπάρκεια… Ζει σε ένα τρέοχόσπιτο, χωρίς κλιματισμό», είπε. «Όλα τα προβλήματα υγείας της έχουν επιδεινωθεί. Και πραγματικά παλεύει να παραμείνει ενυδατωμένη».
Η διάγνωση από τον Δρ Merritt οδήγησε άλλους γιατρούς στην επαρχία να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Γιατροί και Νοσοκόμοι για την Πλανητική Υγεία. Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν την ομάδα για να υποστηρίξουν το αίτημα για καλύτερη υγεία μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφεραν σε δηλώσεις τους.
«Ανησυχούμε βαθιά για την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπό της στην υγεία», αναφέρουνστον ιστότοπο της ομάδας. «Αυτό το καλοκαίρι, οι ασθενείς μας αντιμετώπισαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ζέστη, ξηρασία και σοβαρές πυρκαγιές».