Θέση πάνω στο ότι ακολούθησε τη συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9 Νοεμβρίου 2021, μετά τον έντονο διάλογο της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πάνω στις καταγγελίες για παράνομες απωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος, παίρνει με ανακοίνωση του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI).
Το IPI αναφέρεται συγκεκριμένα σε επιχείρηση δυσφήμισης της Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ από τα ελληνικά ΜΜΕ και σε προσπάθειες «παραβίαση της ελευθερίας του τύπου».
Μετά τις αιχμηρές ερωτήσεις της προς τον Κυριακο Μητσοτάκη, η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ στοχοποιήθηκε διαδικτυακά, δυσφημίστηκε και κατηγορήθηκε για διάδοση τουρκικής προπαγάνδας. Η Μπέουχελ βρέθηκε, σύμφωνα με το IPI,στο επίκεντρο των προσπαθειών δυσφήμησης πολλών φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων στην Ελλάδα,, ενώ κάποια ρεπορτάζ εμβάθυναν στην προσωπική της ζωή σε μία προσπάθεια να της αφαιρέσουν αξιοπιστία.
Στα αποδεικτικά του στοιχεία, το IPI συμπεριλαμβάνει ανάρτηση στο twitter του Νίκου Χατζηνικολάου και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα».
«Η αντίδραση του πρωθυπουργού στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel ήταν μία ευθεία προσβολή σε όλους τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ» και η «Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ».
Καλούν τις Ενώσεις «να στηρίξουν τους συναδέλφους που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να αναδείξουν τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος των προσφύγων κόντρα στις πιέσεις και τη λογοκρισία των αφεντικών», ενώ καταδικάζουν «την ομερτά» που επιχειρούν να επιβάλουν «η κυβέρνηση και οι βαρόνοι των ΜΜΕ».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.