Σε νέο χαμηλό όλων των εποχών, κοντά στις 11 λίρες έναντι του δολαρίου, διαμορφώθηκε το τουρκικό νόμισμα στις πρωινές συναλλαγές, εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια παρά το ότι το νόμισμα υποχωρεί κατακόρυφα και ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20%.
Η λίρα διαμορφώνεται στις 10,85 έναντι του δολαρίου, ενώ είχε αγγίξει και τα 10,98 έναντι του αμερικανικού νομίσματος νωρίτερα, σχεδόν 9% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται στις 2 το μεσημέρι. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%.
Η πτώση του νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, επιδεινώθηκε την Τετάρτη από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ότι θα συνεχίσει τη μάχη του εναντίον των επιτοκίων, “μέχρι το τέλος”.
Η επιμονή του Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια και οι συχνές αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, εν μέρει λόγω διαφωνιών πολιτικής, έχουν βλάψει σοβαρά την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια, πλήττοντας τη λίρα.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία δηλώνει πως οι πιέσεις των τιμών είναι προσωρινές, ξεκίνησε να δίνει ισχυρά μηνύματα τον Σεπτέμβριο και προχώρησε σε έναν κύκλο χαλάρωσης αργότερα τον ίδιο μήνα.
Έκτοτε, έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16%.
Η επιθετική χαλάρωση έχει διαλύσει τις όποιες προσδοκίες και άφησε την Τουρκία ουσιαστικά μόνη της σε έναν κόσμο σύσφιξης της πολιτικής.
“Ακόμη και αν διατηρηθούν αμετάβλητα (ή αυξηθούν) τα επιτόκια, μπορεί να δοθεί μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο νόμισμα, καθώς θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του προέδρου και εάν θα αποφασίσει να απολύσει άλλον έναν διοικητή της κεντρικής τράπεζας”, αναφέρει αναλυτής της Capital Economics.
Ο ίδιος προσθέτει ότι “είναι σαφές από μια αμιγώς μακροοικονομική προοπτική, τι πρέπει να κάνει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης (δηλαδή, να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά για να στηρίξει τις ροές κεφαλαίων και το ν νόμισμα), αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα κάνει”.
Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει περισσότερο από το 32% της αξίας της, και έχει χάσει περισσότερο από 65% τα τελευταία τρία χρόνια.