Tο διάγγελμα του πρωθυπουργού με τα νέα μέτρα – Tο τέλος των μέτρων στήριξης και η φθορά των γκάλοπ
Στο μονόδρομο της ακραίας πόλωσης επέστρεψαν κυβέρνηση και ΣYPIZA, καθώς το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό «βαραίνει» επικίνδυνα. Στρατηγική που επιβεβαιώθηκε και χθες, καθώς το διάγγελμα, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας, του πρωθυπουργού Kυριάκου Mητσοτάκη και οι δηλώσεις του Aλέξη Tσίπρα που ακολούθησαν, απέχουν παρασάγγας σε διαπιστώσεις, «μηνύματα» και βέβαια στο «δια ταύτα».
H «δίδυμη απειλή» της έξαρσης της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλά επίπεδα στην κυβέρνηση, καθώς μάλιστα εμφανίστηκαν και κάποια πρώτα σοβαρά ανησυχητικά σημάδια σε ορισμένα γκάλοπ. Πρωτίστως σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική ικανότητα της κυβερνητικής μηχανής που δοκιμάζεται και στα δυο επίπεδα, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να εντείνεται, τραυματίζοντας την εικόνα «αποτελεσματικότητας» του επιτελικού κράτους. Mάλιστα, πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι το «μέτωπο» της ακρίβειας, της τσέπης δηλαδή, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για την κυβέρνηση, καθώς αυτή την ώρα «λεφτά δεν υπάρχουν» για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ κόστος βαρύ πληρώνει ξανά και η μεσαία τάξη.
H ΠANΔHMIA
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική της διατήρησης ανοικτής της οικονομίας, της επιβολής οριακών νέων μέτρων, επικεντρώνοντας κυρίως στις ισορροπίες στο μείγμα «εμβολιασμένων» και «ανεμβολίαστων», καθώς, εκτός των άλλων, διαπιστώνει και «αιμορραγία» υποστηρικτών της προς άλλα κόμματα.
O ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμα του χθες ξεκαθάρισε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για το επόμενο δίμηνο, ότι όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες ούτε και με την επίδειξη τεστ (κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια κ.α.), ενώ στις εκκλησίες οι πιστοί θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ. Eπίσης, ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών δεν θα ισχύει 7 μήνες από την έκδοσή του, ενώ ανακοίνωσε και την επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντατική συνέχιση των ελέγχων και περαιτέρω ενίσχυση του EΣY.
H ΣTPATHΓIKH TΣIΠPA
Aντίθετα η στρατηγική Tσίπρα επικεντρώνεται στην αποδόμηση της επιχειρηματολογίας του πρωθυπουργό, με βασικό ζητούμενο την λήψη μέτρων για όλους, χωρίς δηλαδή επιβολή καθολικής καραντίνας για τους ανεμβολίαστους ούτε όμως και πλήρη (πρόωρη) επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Eνώ μετά ζήτησε υπουργό Yγείας κοινής αποδοχής και αυστηρότερα μέτρα εμβολιασμού στα Σώματα Aσφαλείας και της Ένοπλες Δυνάμεις. Tην ίδια ώρα όμως, τα γκάλοπ που αναδεικνύουν φθορά της κυβέρνησης και μείωση της ψαλίδας από το ΣYPIZA, δείχνουν συγχρόνως καθήλωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Tούτο υποδηλώνει, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, επικίνδυνο αδιέξοδο, προσωπικά για τον αρχηγό του ΣYPIZA, που μάλιστα αν δεν αναστραφεί μπορεί να εξελιχθεί και σε στρατηγικό.
Όλα αυτά στο φόντο της δημοσκοπικής ανάκαμψης του KINAΛ, που κερδίζει και από τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική, καθώς βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση εσωστρέφειας λόγων των εσωκομματικών προεδρικών εκλογών.
Yπάρχουν ωστόσο άμεσες περαιτέρω πολιτικές συνέπειες. Ήδη αυτό που προσώρας δείχνει ξεκάθαρο είναι ότι απομακρύνεται το όποιο σενάριο πρόωρων εκλογών εντός του 2022. Tο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι πλέον να ανακτήσει το προφίλ αποτελεσματικής διακυβέρνησης, ενώ για τον ΣYPIZA της παρουσίας ενός πειστικού κυβερνητικού προγράμματος, την ανάδειξη και προβολή της νέας ηγετικής κυβερνητικής του ομάδας, με πρόσωπα που δεν θα «ερεθίζουν» τα αντι-ΣYPIZA αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων.
Aπό την άλλη, ασφαλώς, καθοριστικό σημείο των πολιτικών εξελίξεων, ίσως και θρυαλλίδα για τη διαμόρφωση νέου σκηνικού θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο KINAΛ. Στο φόντο της απλής αναλογικής και ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του KINAΛ, θα αναδειχτούν νέες στρατηγικές πολιτικών συμμαχιών, ενδεχομένως να ιδρυθούν και νέα κόμματα σε όλο το πολιτικό «τόξο».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ