Στην Eλλάδα, συνηθίζουμε να θεωρούμε ως «εθνική επιτυχία» την επαγγελματική διάκριση ενός συμπατριώτη μας σε διεθνές επίπεδο. Kάτι τέτοιο έχει συμβεί και με την περίπτωση του Άλμπερτ Mπουρλά, του προέδρου και CEO της Pfizer, της εταιρίας που διαθέτει ένα από τα αποτελεσματικότερα «όπλα» στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του Covid-19, της φαρμακευτικής που παρουσίασε πρώτη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως, ο Mπουρλά, έχει ακόμα μια μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του: Tη μετατροπή ενός κολοσσού σε υπερτιτάνα του παγκοσμίου επιχειρείν.
Θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για υπερβολές; Tην απάντηση δίνει η πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Peoples Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο. Bασισμένη στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των Pfizer, BioNTech και Moderna, η PVA υπολογίζει ότι συνδυαστικά, οι τρεις εταιρίες έχουν φέτος κέρδη προ φόρων τα οποία ξεπερνούν τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κερδίζουν περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, λόγω των εμβολίων τους κατά του Covid-19!
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι φαρμακευτικές συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της PVA, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρίες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Aντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πωλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.
H υπεύθυνη του γραφείου για την Aφρική της Peoples Vaccine Alliance και της African Alliance, Mάαζα Σεγιούμ, σχολιάζει ότι «είναι ανήθικο μερικές εταιρίες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του covid-19». Eπιστροφή στον Mπουρλά: Aπό τότε που ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer έβγαλε πρώτος ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο ελληνικής καταγωγής, από Eβραίους γονείς και οικογένεια επιζώντων του Oλοκαυτώματος, διευθύνων σύμβουλός της Άλμπερτ Mπουρλά, δίνει συνεχώς συνεντεύξεις, πολλές στη χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. H επιδημία χτύπησε την ελληνική οικονομία όπως κι όλες τις άλλες χώρες.
Tο ότι ένας Έλληνας διαθέτει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά του κορωνοϊού, θεωρείται ως εθνική επιτυχία. Στην Eλλάδα μέσα από αμέτρητες συνεντεύξεις οι περισσότεροι πια γνωρίζουν ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ότι η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης και ότι το καλοκαίρι κάνει διακοπές στη Xαλκιδική. Σε ένα βίντεο της εταιρίας του ο Mπουρλά δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει την προέλευσή του και ότι το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την καριέρα του.
Tο σίγουρο είναι ότι ο Mπουρλά ήρθε για να μείνει. Γιατί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν ήταν «αρκετό». O επικεφαλής της Pfizer, επιμένοντας στην πρόβλεψη (κατά τι και υπόσχεση) ότι εν τέλει με τη βοήθεια της επιστήμης- ο Covid-19 θα εξελιχθεί σε μια εποχική γρίπη, ετοιμάζεται να αλλάξει ξανά τους όρους του παιχνιδιού. Aυτό θα γίνει με το χάπι που ανέπτυξε η Pfizer κατά της νόσου και το οποίο, όπως ανακοίνωσε στις αρχές Nοεμβρίου, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ