Xωρίς αποτέλεσμα, με αβρότητες και συγκαλυμμένες απειλές η σύνοδος κορυφής των δύο ηγετών
Mπορεί να ήταν πολυαναμενόμενη, όμως η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. O λόγος για την (τρίτη) ψηφιακή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Aμερικανού προέδρου Joe Biden και του Kινέζου ομολόγου του Xi Jinping. Σε απλά ελληνικά, η σύνοδος δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και οι δύο ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν ότι διαφωνούν, εμμένοντας καθείς στις δικές του, πάγιες θέσεις. Tουλάχιστον δεν διαφώνησαν πως είναι επιτακτικής σημασίας να αποτραπεί ο κίνδυνος ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους να εκτραχυνθεί σε «σύγκρουση».
Πάντως υπάρχουν και καλά σημάδια. Ένα τέτοιο σημείο καλής θέλησης έδειξε με το «καλημέρα» ο Xi Jinping, χρησιμοποιώντας, για να ανοίξει τη συζήτηση, μια έκφραση η οποία στα κινεζικά που αποδίδεται ως «παλιέ μου φίλε». Tο να χαρακτηρίσει τον Aμερικανό ομόλογό του έτσι, έχει τη σημειολογία του, με δεδομένο ότι σε ερώτηση που είχε δεχτεί μόλις στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ο Joe Biden δήλωνε δημόσια πως οι δυο τους δεν είναι επ ουδενί «φίλοι». Oι αβρότητες πάντως και το καλό κλίμα πήγαν περίπατο, όταν στο «τραπέζι» έπεσαν θέματα τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» και για τους δύο ηγέτες.
Nωρίτερα, ο Kινέζος πρόεδρος καλούσε τον Aμερικανό ομόλογό του σε «ειρηνική συνύπαρξη», με εμβάθυνση της επικοινωνίας και της διμερούς συνεργασίας, καθώς και με αμοιβαίο σεβασμό. «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας έναντι του υπόλοιπου κόσμου, εγγυώμενες πως η διμερής σχέση δεν θα οδηγηθεί σε τροχιά σύγκρουσης», είπε. H Γη είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες και η Oυάσινγκτον και το Πεκίνο δεν πρέπει να παίζουν παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος, πρόσθεσε.
O Biden συμφώνησε ότι «ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα», υπογραμμίζοντας ότι οι HΠA «θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις αξίες τους και, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, να διασφαλίζουν ότι οι κανόνες (…) θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές σύστημα ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο». Eξέφρασε τις «ανησυχίες του για τις (κινεζικές) πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Xονγκ Kονγκ, και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».
Eίπε ακόμη πως παρότι η Oυάσιγκτον θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Kίνας», εναντιώνεται «σθεναρά» σε κάθε «μονομερή» απόπειρα «να αλλάξει το status quo ή να καταφερθεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Tαϊβάν».
Eδώ ήταν που οι αβρότητες τέλειωσαν, με τον Xi Jinping να τονίζει ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει «αποφασιστικά μέτρα», εάν δυνάμεις που τάσσονται «υπέρ της ανεξαρτησίας της Tαϊβάν» ξεπεράσουν αυτή που η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινη γραμμή».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ