Έως και μηδενική ανάπτυξη αναμένεται να εμφανίσουν κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στην τελευταία στροφή του 2021 καθώς η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων επαναφέρει το ενδεχόμενο εφαρμογής πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ακόμη και καθολικού lockdown όπως συνέβη στην Αυστρία.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, με την υγειονομική κατάσταση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη, τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις θα διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται πολιτική συναίνεση, ενώ θα ληφθεί υπόψη και ο αντίκτυπος των μέτρων στην οικονομία.
«Είναι ξεκάθαρο από οικονομικής άποψης ότι η εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων συνεπάγεται ότι η ανάπτυξη θα δεχθεί πλήγμα στους επόμενους δύο μήνες, με άμεση επίπτωση στην ανάκαμψη προς το τέλος του έτους. Και με την βιομηχανία να απέχει πολύ από το να εντυπωσιάζει, αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες μετά βίας θα δούμε ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο», σημειώνει ο οίκος.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι να μην επηρεαστεί μόνο η ανάπτυξη αρνητικά από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων αλλά και να δεχθεί ισχυρό πλήγμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Με δεδομένο δε, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης το 2022, τα επικείμενα περιοριστικά μέτρα δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Oxford Economics τονίζει ότι η αρνητική τροπή που παίρνουν τα πράγματα αντανακλάται στα στοιχεία κινητικότητας στο λιανεμπόριο και την ψυχαγωγία, που όπως αποδείχθηκε πέρσι, αποτελούν καλό δείκτη για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών.
Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έχει εκ νέου εξασθενήσει. Όλες οι μεγάλες οικονομίες εμφανίζουν πτωτικό μοτίβο στην κινητικότητα στο λιανεμπόριο και την ψυχαγωγία, εκτός από την Ισπανία, που έχει σταθεροποιηθεί αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο.
Ο τζίρος του κλάδου της φιλοξενίας έχει αρχίσει να μειώνεται από τον Σεπτέμβριο σε χώρες όπως η Γερμανία και τα στοιχεία για τους δείκτες PMI και καταναλωτικής εμπιστοσύνης που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα για τον Νοέμβριο, θα δείξουν σε ποιο βαθμό εξασθενεί η ανάκαμψη.
Όπως και να’ χει, η Oxford Economics σημειώνει ότι στις επόμενες προβλέψεις της που θα δημοσιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι να αναθεωρηθεί επί τα χείρω η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου.