Πρεμιέρα σήμερα στις 11 το πρωί για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος κάνοντας χρήση των προνοιών που δίνει στην αντιπολίτευση το Σύνταγμα, -βάσει της τελευταίας του αναθεώρησης, – η πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής έγινε πράξη, εφόσον κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια έλαβε 142 θετικές ψήφους.
Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει την ενδεχόμενη επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Στην σημερινή «πρώτη επίσημη» συνάντηση τα μέλη της εξεταστικής θα ασχοληθούν με την εκλογή προεδρείου αλλά και με διαδικασίες που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα, χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων αλλά και τον προγραμματισμό των προσώπων που θα προτείνουν τα κόμματα να κληθούν για να φωτίσουν την υπόθεση χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια έναντι της πανδημίας και τη λειτουργία των εταιριών δημοσκοπήσεων.
Οι συνθέσεις των κομμάτων
Από τη Νέα Δημοκρατία, για τη θέση του Προέδρου έχει προταθεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγήτρια της πλειοψηφίας, αναλαμβάνει η Κατερίνα Παπακώστα και τα μέλη που θα συμμετέχουν στις εργασίες είναι οι : Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης,
Βασίλης Υψηλάντης, Φίλιππος Φόρτωμας, Γιάννης Ανδριανός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Παρασκευή Βρυζίδου, Γιάννης Μελάς, Τάσος Μπαρτζώκας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Βασίλης Σπανάκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ μέλη θα είναι οι Μάριος Κάτσης, Αναστασία Γκαρά, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Τσίπρας, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Από το Κίνημα Αλλαγής εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Καμίνης και μέλος ο Δημήτρης Μπιάγκης.
Το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από την Μαρία Κομνηνάκα.
Η Ελληνική Λύση έχει προτείνει τον Βασίλη Βιλιάρδο, ενώ το ΜέΡΑ25 όρισε εισηγητή τον Κλέωνα Γρηγοριάδη.
Πόρισμα και διεύρυνση περιόδου στο επίκεντρο
Όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν εντός 2 μηνών από τη συγκρότησή της ώστε να παραδοθεί το πόρισμα στο πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την στρατόπεδο της ΝΔ φαίνεται πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση της επέκτασης της έρευνας και στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα απασχολήσει τις πρώτες συνεδριάσεις της εξεταστικής. Το θέμα της διεύρυνσης από το 2015 μέχρι και σήμερα θα ανεβάσει το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης καθώς θα τεθεί επί τάπητος από τη Ν.Δ. με την ελάσσονα αντιπολίτευση να έχει ξεκαθαρίσει από την συζήτηση στην Ολομέλεια, ότι συμφωνεί. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμετακίνητος στη «ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης έρευνας από το 2015 για τις λίστες Πέτσα, καθώς τότε δεν υπήρχε κρατική χρηματοδότηση στα media» ωστόσο βλέπει θετικά να διερευνηθεί γενικώς το έργο των εταιριών δημοσκοπήσεων.